Які родзинки і таємниці зберігає вулиця Гоголівська у Ніжині?

Які родзинки і таємниці зберігає вулиця Гоголівська у Ніжині?

Чотириста метрів тисячолітньої історії: які родзинки і таємниці зберігає Гоголівська — історично найстаріша вулиця древнього Ніжина?!  

Цією вулицею колись походжав сам Гоголь. Тут мріяв і творив Шевченко.  Любив прогулюватися Гребінка та ще багато іменитих постатей. Це знаменита Гоголівська – яка є серцем древнього Ніжина та має понад тисячолітню історію. Вона заряджена неймовірною аурою та має потужну енергетику.  

Разом з українським науковцем та істориком Максимом Потапенком ми прогулялися цими чотирьохстами метрами тисячолітньої історії. І що найбільше здивувало, що на цьому невеликому відрізку сконцентрована рекордна кількість храмів.

Однією з найбільш цікавих архітектурних пам’яток Ніжина є Миколаївський собор. Це один із перших храмів, виконаних у стилі українського бароко. Вважається, що цей хрещатий п’ятибанний собор став прототипом для великої кількості храмів Лівобережної України.

Висота храму сягає 55-ти метрів, і це досить потужна забудова для тих часів, резюмує історик.

А навпроти Миколаївського собору вражає не меншою величчю і ошатністю церква усіх святих. Конструктивно  споруда Всесвятської церкви є дуже складною, вона нагадує нам про італійське палаццо, резюмує історик.

Містяни і досі вірять що їх древнє місто ось уже понад тисячу років оберігає велика кількість храмів. Загалом велика концентрація церков у Ніжині є нічим іншим, як результатом заможності та пихи ніжинців, наголошує історик. До початку XIX століття Ніжин помітно вирізнявся своєю заможністю і ця пиха було помітна в усьому резюмує історик.

Та перш ніж з’явилася бруківка, вулицю від Соборної площі і до початку Київського шляху вимостили довгими тесаними колодами. Їх мостили поперек вулиці, однак негода і навантаження від гужового транспорту призводили до нівечення дорожнього покриття. Колоди ламалися, деформувалися і через це утворювалися щілини та вибоїни. У зв’язку з замощенням цими колодами тодішня Московська вулиця набула ще однієї назви — Мостова. Фрагмент такого мощення можемо бачити на Гоголівській і сьогодні після масштабної  реконструкції.

Наприкінці XIX ст. Гоголівська вулиця набуває рис центральної та головної вулиці міста. Вулиця була забудована цегляними спорудами нежитлового призначення. Саме в цей час були споруджені одноповерхові та двоповерхові крамниці, двоповерховий будинок жіночої гімназії Кушакевичів. На вулиці також були розташовані будинок повітового дворянського зібрання, будинок міського кредитного банку та купецький клуб. В цей же час вулицю замостили бруківкою. Та про ці родзинки ми розкажемо у другій частині нашого історичного сюжету.
 
Туристам раджу неодмінно завітати то цього міста сили та його перлини – Гоголівської. У наш час вулиця є пішохідною зоною та перлиною древнього Ніжина з понад тисячолітньою історією.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Новини Чєрнігова