Міненерго: застосування графіків відключення не планується, на ранок знеструмлені понад 600 населених пунктів

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Міненерго: застосування графіків відключення не планується. Суспільне Івано-Франківськ

У неділю, 15 вересня, застосування графіків відключення електроенергії не планується. Енергетики відновили живлення для понад 19 тисяч споживачів. Через несприятливі погодні умови знеструмлено 66 населених пунктів у 4 областях. Через бойові дії та техпорушення на ранок залишаються без електропостачання 640 населених пунктів.

Про це зранку повідомили в Міненерго.

Відзначивши, що у неділю відключення електроенергії не плануються, енергетики закликали українців продовжувати економно та відповідально споживати електроенергію, особливо в пікові години — з 7:00 до 10:00 та з 18:00 до 22:00, зменшуючи коливання споживання, які впливають на роботу енергосистеми.

“Завдяки зусиллям енергетиків ситуація в енергосистемі залишається стабільною, проте значні пошкодження, завдані масованими атаками ворога, зокрема однією з найбільших атак на енергетику 26 серпня, і далі ускладнюють роботу енергосистеми. До того ж російські війська не припиняють щоденних обстрілів об'єктів енергетичної інфраструктури”, — наголосили у Міненерго.

Загально з жовтня 2022 року Росія завдала більше 1000 ударів по об’єктах української енергетичної інфраструктури. Тільки цього року внаслідок ворожих атак було втрачено 9 ГВт генеруючих потужностей. Наразі триває масштабна ремонтна кампанія для відновлення енергооб’єктів. Енергетики працюють цілодобово, щоб забезпечити стабільність і цілісність енергосистеми та підготувати її до осінньо-зимового періоду, пояснили у відомстві.

  • За минулу добу під обстріли з боку війська РФ потрапляла цивільна енергетична інфраструктура у Донецькій, Сумській, Харківській та Херсонській областях.
  • У Харківській області внаслідок обстрілу знеструмлювались підстанції та побутові споживачі.
  • У Донецькій області через бойові дії знеструмлювалось кілька підстанцій та приєднані до них побутові споживачі. Живлення відновлено.
  • Внаслідок несприятливих погодних умов знеструмлено 35 населених пунктів у Хмельницькій області, 21 населений пункт у Одеській області, 9 населених пунктів у Київській області та 2 населених пункти у Черкаській області.
  • Через технологічні порушення знеструмлювались підстанції та побутові споживачі у Чернігівській, Полтавській та Вінницькій областях. Живлення відновлено у Чернігівській і Полтавській областях. У Вінницькій області живлення відновлено за резервною схемою.

“Минулої доби енергетики відновили живлення для 19 474 споживачів, що були знеструмлені внаслідок бойових дій та технологічних порушень. Загалом через бойові дії та техпорушення на ранок залишаються без електропостачання 640 населених пунктів”, — зазначили в Міненерго.

Імпорт/експорт

Експорту електроенергії не відбувається та не передбачається. На поточну добу прогнозується імпорт із Польщі, Словаччини, Румунії, Угорщини та Молдови максимальною потужністю в окремі години 1329 МВт.

Раніше прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявляв, що, якщо не буде подальших обстрілів енергооб’єктів, Україна могла б пройти зиму без відключень. Водночас, за даними розвідки, Росія готує наступні масовані атаки по енергосистемі України.

Глава уряду 10 вересня розповів журналістам, що ця зима буде не менш важкою, ніж попередні. Можливо, навіть найважчою. За його словами, складно прогнозувати, скільки годин без електрики будуть українці взимку та чи будуть відключення взагалі.

Обстріл України 26 серпня

Росія вранці 26 серпня атакувала Україну 109 дронами та 127 ракетами, зокрема "калібрами" з військових кораблів у Чорному морі та ракетами з бомбардувальників Ту-95МС. Пізніше Росія підняла також три літаки МіГ-31К — носії "Кинджалів". Відомо про щонайменше 7 загиблих та 47 постраждалих, повідомили рятувальники ввечері. В декількох областях вимкнули водопостачання, також "Укренерго" заявило, що застосовує екстрені відключення світла через обстріл.

Член наглядової ради НЕК "Укренерго" Юрій Бойко сказав, що після обстрілу енергетики скоригують плани з підготовки до зими. Щодо відключень світла на наступні місяці — поки немає якихось прогнозів.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль сказав, що 26 серпня Росія вперше застосувала касетні боєприпаси, коли атакувала розподільні підстанції.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Новини Чєрнігова