Розкрито термін появи серійного BMW на водні

Перший серійний водневий водородомобіль з’явиться у BMW у 2028 році. Для цього компанія розширить наявну співпрацю з Toyota, яка вже понад 10 років випускає Mirai.

Деталі проєкту поки що залишаються в секреті, оскільки до прем’єри ще цілих чотири роки. Однак у BMW зазначають, що водневий автомобіль буде версією вже наявної моделі і не стане перелицьованою Toyota.

Останній концептуальний водневий водородомобіль BMW був побудований на базі X5 і називався iX5 Hydrogen. Зараз нинішній “ікс-п’ятий” приблизно в середині життєвого циклу, тому до 2028-го, коли в серію піде воднева модель, він уже перейде в наступне покоління. Можливо, воно і стане основою для BMW на паливних елементах.

Машину розроблять разом із Toyota, але вона не буде продуктом бейдж-інжинірингу, обіцяють у BMW. За даними інсайдерів, воднемобіль побудують на модульній платформі CLAR, яка також стане базою для відроджених BMW 6 серії. Вона дає змогу встановлювати бензинові, а також гібридні та повністю електричні силові установки.

iX5 Hydrogen з установкою потужністю близько 400 сил був представлений у 2019 році. Водень зберігається у двох балонах з армованого вуглецевим волокном пластику під тиском 700 бар.

Без дозаправки кросовер проїжджає 504 кілометри і розганяється з місця до “сотні” менше ніж за шість секунд. Максимальна швидкість – 180 кілометрів на годину. Паливні комірки для нього поставила Toyota.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Новини Чєрнігова