Польща має право збивати ракети над Україною, які загрожують українським АЕС — Сікорський

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, Брюссель, 27 травня 2024 року. Ministry of Foreign Affairs/X

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський в інтерв'ю Radio 4 ВВС заявив, що вважає, що Польща має право збивати російські ракети в українському повітряному просторі, якщо становлять загрозу для українських атомних електростанцій.

Про це пише ВВС.

Коли Сікорського запитали, де для Польщі проходять “червоні лінії” щодо Росії та України та чи має Польща право збивати російські ракети в українському повітряному просторі, міністр відзначив небезпеку для українських АЕС з боку російських обстрілів

“Чорнобильська ядерна аварія була в Україні. Уявіть собі, що один із російських дронів чи ракет зіб'ється з курсу і полетить не в Польщу чи Румунію, як уже бувало, а вдарить по одній з українських атомних електростанцій. Я вважаю, що ми повинні допомогти Україні захистити її АЕС від таких заблукалих російських ракет”, — сказав міністр.

На уточнююче запитання журналістки, щодо збиття Польщею боєприпасів на території України, які не перетнули польський кордон, глава МЗС Польщі наголосив, що йдеться про його особисту точку зору.

“Це моя особиста точка зору, що юридично у нас було би право на самооборону. Але жодних рішень про це не ухвалювалося”, — сказав Сікорський.

Раніше глава польського МЗС Сікорський в інтерв'ю Financial Times заявив, що Польща та інші країни, що межують з Україною, “зобов'язані” збивати російські ракети, що наближаються, до того, як вони увійдуть у їхній повітряний простір — незважаючи на протидію НАТО.

Як наголосив Сікорський в інтерв'ю виданню, Варшава зобов'язана забезпечити безпеку своїх громадян, незважаючи на побоювання, що перехоплення над українською територією може втягнути Атлантичний альянс у війну Росії проти України.

За словами міністра, членство в НАТО не скасовує відповідальності кожної країни за захист власного повітряного простору, який є власним конституційним обов'язком.

Пізніше речник МЗС Польщі Павел Вронський пояснив, що слова Сікорського щодо можливого збиття польською протиповітряною обороною російських ракет і дронів над територією України не є позицією уряду, а тільки особистою думкою глави МЗС.

Реакція та позиція НАТО

У НАТО 2 вересня визнали право своїх держав-членів захищати свій повітряний простір від атак, але попередило про можливі наслідки для Альянсу в цілому, якщо країни почнуть збивати російські ракети на кордоні з Україною, як це захищала Польща, пише Europa Press.

Речник НАТО сказав, що Альянс несе відповідальність за запобігання подальшій ескалації війни Росії. НАТО не є стороною конфлікту і не стане частиною конфлікту, додав він. Він попередив, якщо союзники збиватимуть російські ракети, це матиме наслідки для всього Альянсу.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Новини Чєрнігова