Reuters: адміністрація Байдена намагається врятувати мільярди доларів допомоги Україні

Президент США Джо Байден махає рукою після свого виступу на з’їзді Демократичної партії 19 серпня 2024 року у Чикаго. AP/Jacquelyn Martin

Адміністрація президента США Джо Байдена веде термінові переговори з Конгресом, щоб дозволити використати $6 мільярдів військової допомоги для України до крайнього терміну 30 вересня.

Про це повідомляють джерела, обізнані з ситуацією, пише Reuters.

Ці зусилля припадають на критичний момент для українських сил, які просуваються в Курську область Росії, одночасно стримуючи російські війська, що загрожують східному українському місту Покровськ.

Президентська влада на перекидання ресурсів (Presidential Drawdown Authority, PDA), ключовий елемент пакетадопомоги Україні в розмірі $61 мільярд, затвердженого у квітні, дозволяє президенту передавати оборонні засоби та послуги з резервів США у разі надзвичайних ситуацій.

PDA була основним механізмом, за допомогою якого адміністрація Байдена постачала зброю Україні. Останній пакет військової допомоги на суму $125 мільйонів було оголошено 23 серпня, він включає ракети ППО, обладнання для протидії дронам, протитанкові ракети та боєприпаси.

Однак більшість із $7,8 мільярдів, виділених через PDA у квітневому законі, досі не використано. Це змушує чиновників шукати способи зберегти залишок $6 мільярдів до наближення кінцевого терміну — 30 вересня, коли завершується фінансовий рік 2024.

Джерела, близькі до переговорів, повідомили Reuters, що Державний департамент сподівається додати продовження повноважень PDA до короткострокового законопроєкту про надзвичайні витрати, який Сенат і Палата представників мають ухвалити цього місяця, щоб уникнути закриття уряду 30 вересня.

Помічники в Конгресі, які побажали залишитися анонімними, наголосили, що рішення буде знайдено, враховуючи сильну двопартійну підтримку допомоги уряду президента України Володимира Зеленського.

Зеленський цього місяця відвідає Сполучені Штати та сподівається представити "план перемоги" Байдену. Очікується, що у п’ятницю він візьме участь у засіданні Рамштайнської групи, до якої входять США та інші країни, які постачають зброю Україні.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Новини Чєрнігова