Швейцарія вирішила не скасовувати захист для українських біженців до 4 березня 2026 року

Прапор Швейцарії. Фото: Pixabay

Уряд Швейцарії — Федеральна рада — вирішив не скасовувати до 4 березня 2026 року тимчасовий статус захисту для українців, які виїхали з України через повномасштабне вторгнення Росії.

Про це повідомляється на сайті Федеральної ради Швейцарії.

“Очікується, що ситуація в Україні не зміниться в осяжному майбутньому. Тому на своєму засіданні 4 вересня Федеральна рада вирішила не скасовувати статус захисту S для українських біженців до 4 березня 2026 року і продовжити до цього часу заходи підтримки для цієї групи осіб (Програма S)”, — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у зв'язку з війною Росії проти України Федеральна рада вирішила надати українським біженцям статус захисту S з 12 березня 2022 року. Це забезпечує тимчасовий захист тим, хто його потребує, доки їм загрожує серйозна загальна небезпека.

Станом на кінець серпня близько 66 000 українців мали статус захисту S у Швейцарії.

“Статус захисту S діє доти, доки його не скасує Федеральна рада. Умовою його скасування є тривала стабільність в Україні, щоб населення більше не наражалося на серйозну загальну небезпеку. Останні події показують, що наразі це не так, оскільки військові дії тривають по всій країні”, — зазначили у швейцарському уряді.

Як відзначили у Федеральній раді, нинішнє рішення вносить ясність не лише для українських біженців, а й для кантонів, громад та роботодавців на наступні 18 місяців.

“З огляду на членство Швейцарії в Шенгенській асоціації, Федеральна рада вважає життєво важливою тісну координацію з ЄС, який 13 червня прийняв рішення продовжити тимчасовий захист українських біженців до 4 березня 2026 року”, — йдеться у повідомленні.

Заходи з інтеграції на ринку праці також будуть продовжені. Так, спеціальні заходи підтримки осіб зі статусом захисту S (Програма S), які були вперше прийняті 13 квітня 2022 року, також будуть продовжені до 4 березня 2026 року. Конфедерація виділяє 3 000 швейцарських франків на людину на рік на інтеграційні зусилля кантонів, зокрема, на покращення мовних навичок та полегшення доступу до ринку праці та освіти.

Зазначається, що в рамках процедури надання статусу захисту S громадяни, які шукають захисту, повинні підтвердити свою особу та місце проживання на 24 лютого 2022 року або пізніше. Кожна заява ретельно вивчається.

“Якщо є докази того, що особа ніколи не проживала в Україні або отримала захист в іншій країні, її заява відхиляється або статус захисту скасовується заднім числом. З моменту активації статусу захисту S було відхилено близько 2 500 заяв, і в трохи більше ніж 100 випадках захист було згодом скасовано. Крім того, статус захисту S було припинено у понад 26 000 випадках”, — зазначили у швейцарському уряді.

Там також наголосили, що з огляду на війну РФ проти України, Федеральна рада, у координації з державами-членами ЄС, готова надавати захист українцям, які шукають притулку, до тих пір, поки не стане можливим їхнє безпечне повернення в Україну.

ЄС активував механізм тимчасового захисту 4 березня 2022 року після повномасштабного вторгнення російських військ в Україну. Механізм пропонує переміщеним українцям колективний захист і надає їм право на проживання, працевлаштування, житло, медичне обслуговування та освіту для їхніх дітей.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Новини Чєрнігова