Шольц підтвердив замовлення ще 17 систем IRIS-T для України

Канцлер Німеччини Олаф Шольц під час брифінгу в аеропорту Кельна, Німеччина, 1 серпня 2024 року. REUTERS/Christoph Reichwein

Канцлер Німеччини Олаф Шольц 4 вересня заявив, що ФРН законтрактувала ще 17 одиниць системи протиповітряної оборони IRIS-T.

Про це канцлер сказав під час пресконференції на базі військово-повітряних сил поблизу Кіля — цитують Bloomberg та Reuters.

На військовій базі Шольц приймав систему IRIS-T для армії Німеччини. Там він підтвердив, що Берлін замовив ще 5 систем IRIS-T для Німеччини, а також ще 17 одиниць для України.

Шольц сказав, що закупівля для Бундесверу шести IRIS-T, вироблених Diehl Defence GmbH & Co. KG, відіграватиме ключову роль у зміцненні європейської ініціативи "Небесний щит". Чотири з них будуть відправлені до кінця цього року, а решта — з наступного, пообіцяв глава уряду.

За словами Шольца, Україна вже отримала 7 IRIS-T, які допомогли збити понад 250 російських ракет, дронів і безпілотників. Чотири з запланованих систем будуть відправлені на озброєння ЗСУ до кінця 2024 року, а решта — наступного року.

3 вересня Reuters з посиланням на джерело писало, що Німеччина передасть Україні ще шість систем IRIS-T.

Що говорили про зміни військової допомоги Україні від Німеччини

17 серпня німецькі ЗМІ написали про нібито плани уряду Німеччини не виділяти військову допомогу Україні з 2025 року. Речник МЗС України назвав такі тези маніпулятивними.

Мінфін Німеччини у коментарі Суспільному сказав, що допомога Україні частково перекладеться на міжнародні програми. Ідеться, зокрема, про рішення країн G7 виділити Україні кредити на 50 мільярдів доларів коштом заморожених російських активів.

Однак у коментарі написали, що Федеральний уряд підтримує Україну у фінансуванні та оснащенні військовою технікою такою мірою, якою не робить цього жоден інший європейський партнер. Цій меті слугує стаття "Модернізація" у федеральному бюджеті на 2024 рік, а також цільові асигнування на наступні роки.

Наприкінці серпня Шольц запевнив, що в проєкті бюджету на наступний рік передбачено і буде на двосторонню військову підтримку Україні 4 млрд євро.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Новини Чєрнігова