В МЗС Польщі та НАТО прокоментували слова міністра щодо збиття російських ракет над Україною

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, Брюссель, 27 травня 2024 року. Ministry of Foreign Affairs/X

Речник МЗС Польщі Павел Вронський пояснив, що слова Сікорського щодо можливого збиття польською протиповітряною обороною російських ракет і дронів над територією України не є позицією уряду, а тільки особистою думкою глави МЗС.

Про це він сказав у коментарі кореспондентові Укрінформу.

Як пояснив Вронський, позиція Сікорського полягає у тому, що для захисту жителів Польщі і запобігання нещастю потрібно використовувати будь-які можливості, і захист повітряного простору є обовʼязком держави.

Реакція та позиція НАТО

НАТО 2 вересня визнало право своїх держав-членів захищати свій повітряний простір від атак, але попередило про можливі наслідки для Альянсу в цілому, якщо країни почнуть збивати російські ракети на кордоні з Україною, як це захищала Польща, пише Europa Press.

Речник НАТО сказав, що Альянс несе відповідальність за запобігання подальшій ескалації війни Росії. НАТО не є стороною конфлікту і не стане частиною конфлікту, додав він. Він попередив, якщо союзники збиватимуть російські ракети, це матиме наслідки для всього Альянсу.

Що сказав міністр закордонних справ Сікорський

В інтервʼю британській газеті Financial Times міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський сказав, що Польща та інші країни, що межують з Україною, мають "обов’язок" збивати російські ракети, перш ніж вони увійдуть у їхній повітряний простір, попри спротив НАТО.

За його словами, Варшава "зобов’язана забезпечити безпеку своїх громадян", попри побоювання, що перехоплення над українською територією може втягнути НАТО у війну Росії проти України.

"Членство в НАТО не скасовує відповідальність кожної країни за захист власного повітряного простору — це наш власний конституційний обов’язок", — сказав Сікорський.

Передісторія

8 липня президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск підписали двосторонню безпекову угоду між державами. Вона уперше з-поміж уже підписаних угод передбачає можливість перехоплення ракет і дронів у повітряному просторі України, випущених у напрямку Польщі.

Після підписання безпекової угоди Туск заявив, що Польща залучить союзників по НАТО для обговорення можливого збиття російських ракет і дронів над територією України.

10 липня міністр національної оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що країна не буде збивати російські ракети, які летять через Україну в її напрямку, якщо не буде відповідного рішення на рівні НАТО.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Новини Чєрнігова