Bloomberg: Іран може розпочати постачання балістичних ракет до Росії

Президент Ірану Масуд Пезешкіан та секретар Ради безпеки Росії Сергій Шойгу в Тегерані, Іран, 5 серпня 2024 року. REUTERS/Iran’s Presidency/WANA

Європейські офіційні особи очікують, що Іран найближчим часом поставить Росії балістичні ракети. Цей крок може викликати швидку відповідь з боку союзників України

Про це повідомляє агентство Bloomberg із посиланням на обізнані джерела.

Іран уже надав Росії сотні безпілотників Shahed, які щодня використовують російські війська для атак на українські міста, пише агентство. Агентство Reuters повідомляло, що Тегеран вже міг передати Москві балістичних ракет. Представники Росії, ймовірно, ще у грудні 2023 року уклали в Тегерані угоду про закупівлю ракетних систем Fath-360 й інших балістичних ракетних систем.

Джерела Bloomberg не розкривають можливі терміни, тип ракет і масштаби постачання, при цьому один з них припустив, що постачання може розпочатися протягом декількох днів.

США та союзники по НАТО неодноразово застерігали Тегеран від подібного кроку і вживали дипломатичних зусиль, щоб запобігти йому, зазначає агентство.

Рада національної безпеки Білого дому не одразу відповіла на прохання про коментар. МЗС Ірану та його представництво при ООН також не відповіли на запити журналістів.

5 серпня ексміністр оборони РФ, а нині секретар російської Ради безпеки Сергій Шойгу відвідав Іран і зустрівся з новим президентом Ірану Масудом Пезешкіаном. Такоз він провів зустрічі із секретарем Вищої ради національної безпеки Ірану Алі Акбаром Ахмадіаном та командувачем іранських збройних сил бригадним генералом Мохаммадом Багері, який очолює планування військових ударів по Ізраїлю.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Новини Чєрнігова