СОЛОДКО-АРОМАТНИЙ БІЗНЕС ЛЮДМИЛИ І ФАЇКА

СОЛОДКО-АРОМАТНИЙ БІЗНЕС ЛЮДМИЛИ І ФАЇКА

Цей кіоск на Ніжинському ринку можна знайти навіть із заплющеними очима. Головне, щоб не було нежиті. Адже неймовірний стійкий аромат різноманітних прянощів буквально змушує переступити поріг цього торгівельного кіоску чи не кожного, хто проходить повз. А вже зайшовши сюди, розумієш, що з порожніми руками точно не вийдеш.

Бо такого асортименту натуральних прянощів, приправ, сухофруктів, цукерок та усіляких східних ласощів з багатьох країн світу як тут, треба ще добре пошукати. А ще це справжній рай для кулінарів, які добре розуміються на всіх секретах кавказької кухні, та кондитерів, багато хто з яких саме тут замовляє різноманітні солодкі матеріали та прикраси, які застосовують при виготовленні своїх крафтових тортів на замовлення.

А все тому, що господарюють тут люди, добрі, щирі та відкриті, які надзвичайно люблять справу, якою займаються ось вже багато років, і дуже дорожать репутацією свого закладу – це Людмила Коваль та Фаїк Ніфталієв.

СОЛОДКО-АРОМАТНИЙ БІЗНЕС ЛЮДМИЛИ І ФАЇКА

Їхня інтернаціональна родина створилася не так давно, усього кілька років тому. Тоді ж вони об’єдналися й спільною підприємницькою справою. Щоправда, якщо в азербайджанця Фаїка підприємницького стажу вже чимало, то українка Людмила свій ФОП значно пізніше. До того, звісно, стояла за прилавком у магазині, і по селах з виїзною торгівлею моталася, але товари то були не її. Якийсь час була клієнтом служби зайнятості. Звідти отримала направлення на навчання торгівельній справі. Хоч, звісно, спочатку навіть і не сподівалася, що вона стане для неї власною…

У Фаїка своя стежина в цю професію. Як і багато хто з його співвітчизників, починав колись з реалізації живих квітів, переважно гвоздик. Згодом торгував на українських ринках сезонними овочами й фруктами. Зрозумівши, наскільки може бути ризикованим цей швидкопсувний бізнес, спробував продавати сухофрукти й кондитерські ласощі, виготовлені на основі сухофруктів.

СОЛОДКО-АРОМАТНИЙ БІЗНЕС ЛЮДМИЛИ І ФАЇКА

Наше місто привабило його своєю історичною красою й атмосферністю, затишком вулиць та знайомством з багатьма щирими, порядними людьми. А ще Ніжин кілька років тому подарував йому справжнє кохання. Познайомилися вони по-сусідськи, бо поруч були розташовані їхні кіоски. Час від часу підприємці просто спілкувалися, як справжній чоловік, Фаїк допомагав одинокій Людмилі замовити товар, перенести важкі коробки чи ящики… А потім зрозумів, що ця симпатична жінка важить для нього значно більше, ніж просто коліжанка…
Хоч асортимент товарів у їхньому «ароматному» кіоску досить специфічний, а ще він широкий та різноманітний, однак все тут знаходиться на своєму конкретному місці, тож своїх відвідувачів підприємці обслуговують дуже швидко. Однак покупці виходити звідси не поспішають. Бо разом з придбаним товаром отримують тут ще й інформацію про його корисні, а часом навіть унікальні властивості. Ми з колегою, завітавши сюди у пошуках якісних спецій, теж отримали від Фаїка неоціненний кулінарно-оздоровчий урок.

Ось, скажімо, чи багато хто знає, що гвоздика незамінна не тільки для консервування овочів чи грибів? А пожувавши зранку пору сухих гілочок можна на весь день позбутися бактерій у ротовій порожнині. Або, наприклад, сумах. Він не тільки додасть смаку приготовленому на вогнищі м’ясу, а й чудово нормалізує артеріальний тиск – якщо дрібку його покласти під язика. Чорний кмин добре допомагає від хворих суглобів, а якщо долучити до нього імбир, куркуму та корицю – це буде чудовий засіб для схуднення. Чоловік добре пам’ятає, як у дитинстві мама давала їм з братами й сестрами «на перекус» бутерброди з сіллю й розтертою зірою – ця спеція була в той час для дітей кращим профілактичним засобом у роботі шлунково-кишкового тракту, захворювань серця, нервової системи, нирок, дихальної системи й лор-органів…

А, втім, не гірші знання у нього й щодо кулінарних уподобань. І всі вони з додаванням чаберу, аніса, майорана й ще багатьох-багатьох трав та прянощів, які ростуть переважно в його рідному Азербайджані, а також Таджикистані й Узбекистані. До речі, за словами Людмили, Фаїк пропонує своїм покупцям тільки вже перевірені ним прянощі, бо ж і сам чудовий кухар. Найулюбленіші його страви – це кавказький босбаш та долма, їх чоловік завжди із задоволенням готує для дружини та гостей. Щоправда, зі специфікою їхньої діяльності – без свят та вихідних – гостини в них бувають нечасто.

СОЛОДКО-АРОМАТНИЙ БІЗНЕС ЛЮДМИЛИ І ФАЇКА

Ну, може ось на День підприємця зберуться всі разом, а він вже постарається їх здивувати своїми кулінарними здібностями…

Катерина Гавриш, фото автора

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Новини Чєрнігова