Боррель і Кулеба обговорять посилення української ППО

Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель спілкується з журналістами на зустрічі міністрів закордонних справ Євросоюзу, Брюссель, 22 липня 2024 року. AP/Geert Vanden Wijngaert

Високий представник Європейського Союзу Жозеп Боррель анонсував зустріч з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою для обговорення посилення української протиповітряної оборони.

Про це головний дипломат ЄС написав у соцмережі Х.

"Росія посилила свою агресію з відновленням масованих атак по всій Україні, націлених на цивільну інфраструктуру, включаючи гідроелектростанції, що призвело до жертв Україні зараз потрібна ППО Я обговорю це разом з Дмитром Кулебою і головами МЗС ЄС на неофіційній зустрічі Ради міністрів закордонних справ у четвер", — зазначив він.

Боррель також наголосив, що зняття обмежень на удари західною зброєюпо території РФ посилило б українську самооборону.

"Зняття обмежень на використання засобів (західної зброї, — ред.) проти російських військових, причетних до агресії проти України, відповідно до міжнародного права посилило б українську самооборону, безпеку життя та зменшило б руйнування в Україні", — написав голова дипломатії ЄС.

13 серпня Кулеба й Боррель обговорювали операцію ЗСУ в Курській області Росії. Євродипломат тоді висловив підтримку Україні.

Боррель також закликав Захід до більшої військової підтримки України після удару РФ по Костянтинівці на Донеччині 10 серпня, через який загинули 14 людей.

Що відомо про дозвіл на удари по РФ далекобійною зброєю

Раніше четверо офіційних осіб США, які побажали залишитися анонімними, заявили, що президент Джо Байден дав Україні добро на використання американської зброї для удару всередині Росії з обмеженою метою захисту Харкова.

Згодом держсекретар США Ентоні Блінкен підтвердив, що адміністрація президента Сполучених Штатів Джо Байдена дала Україні дозвіл бити по військових цілях в Росії з американської зброї.

Водночас Кірбі пояснив, що дозвіл обмежується Харківською областю, а також типами цілей, які Україна може вражати.

Пізніше Кірбі уточнив, що США можуть розширити дозвіл на використання Україною американської зброї для ударів по території Росії. Рішення залежатиме від ситуації на полі бою.

5 червня стало відомо, що ЗСУ вже використовували американську зброю для ударів по території Росії, після того, як США дозволили це робити. Українським оборонцям дозволили атакувати, але тільки прикордонну територію Росії біля Харківської області.

У травні Данія та Норвегія заявили, що не проти ударів по території Росії озброєнням, яке вони надають Україні у межах військової допомоги.

Міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі також заявили, що Оттава не заперечує проти ударів по території Росії зброєю, яку передала Канада, оскільки канадська влада не має жодних умов для постачань зброї в Україну.

У серпні міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер у контексті Курської операції ЗСУ і використання західної зброї на території РФ заявив, що вся німецька зброя передавалась під відповідальність України, яка "захищається від агресора і реалізує своє право на самооборону".

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Новини Чєрнігова