У Корюківці вже немає вулиць Братчикова й 8-го Березня, а в Холмах — Першотравневої

У Корюківці вже немає вулиць Братчикова й 8-го Березня, а в Холмах — Першотравневої

Ілюстративне

Нещодавно стало відомо, що в Корюківській і Холминській громадах відповідно до розпорядження голови Чернігівської ОВА змінені назви 23 вулиць і провулків.

Чому перейменували

Коли Корюківська міська рада на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук опублікувала інформацію про те, що обласна військова адміністрація змінила назви ряду вулиць у Корюківці, Холмах і деяких селах, люди почали обурюватися. «Чому нас не спитали?», «Де це обговорювалося? — гнівно запитували в коментарях. Газета вирішила з’ясувати, в чому ж справа? Бо начебто у квітні 2023 року роботу з декомунізації вулиць Корюківської громади завершили.

Тоді кілька місяців бурхливо обговорювали старі й нові назви, сперечалися: що «пахне» радянщиною, а що ні. Зрештою, наприкінці квітня на сесії міськради затвердили перелік перейменованих вулиць, довели інформацію до відома мешканців.

Всі заспокоїлися, і тут — новина: вчора була вулиця 8-го Березня, назавтра стала Михайла Грушевського, замість Братчикова — Ярослава Мудрого, Першотравневої — Німецька і т. д.

Несподіванкою це стало і для секретарки Корюківської міськради Анастасії Плющ, до якої ми звернулися по коментар із цього приводу. Вона так і сказала: «Я думала, що мешкаю по вулиці 8 Березня, а виходить — по Грушевського».

Анастасія Вікторівна розповіла, що в громаді понад рік тому довго обговорювали, які вулиці й провулки перейменовувати, а які — ні. Зрештою, зійшлися на тому, що ряд вулиць, зокрема, 8-го Березня, Братчикова, Генерала Білого в Сядриному та кілька інших залишаться без змін. Тобто, був перелік вулиць і провулків, які підпадали під перейменування з метою викорінення радянських стереотипів, але деякі з них зі списку тоді прибрали.

— Та в обласній адміністрації по-іншому розсудили. Відповідна комісія в Чернігівській ОВА вважає, що не всі вулиці в Корюківській громаді декомунізували. І це їхнє право, що передбачає чинне законодавство. Тож ситуація виглядає так: коли самі на місцях не всі об’єкти топонімії перейменували, то Чернігівська ОВА самостійно, без обговорення, замінила назви на такі, які вважає за потрібне. Отже, нас поставили перед фактом: назви ряду вулиць і провулків зазнали змін відповідно до розпорядження голови Чернігівської ОВА, і навіть представники обласної влади самі внесли зміни у відповідні реєстри.

Відповідне рішення ОВА про перейменування об’єктів топонімії в районах Чернігівської області ухвалили 23 липня цього року. У ньому посилаються на статті 6, 39, 41 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», протокол засідання робочої групи з питань реалізації у Чернігівській області Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» від 12 липня 2024 року № 1.

Які назви змінилися

У місті Корюківка відтепер замість вулиці 40 років Перемоги — Володимира Івасюка, вулиці 8-го Березня — Михайла Грушевського, вулиці Першотравневої — Німецька, вулиці Братчикова — Ярослава Мудрого.

У Холмах — замість вулиці Першотравневої та однойменного провулка — Незалежності. У Радомці Першотравневу перейменували на Незалежності, в Домашлині — Івана Франка, Рибинську — Симона Петлюри, Козилівці — Семена Лощенка, а вулицю Червоний Шлях та однойменні провулки 1-й і 2-й в цьому селі — Лесі Українки.

У Сядриному та Камці замість Першотравневої — Лесі Українки, а у Самотугах — Сядринська. У Романівській Буді вулицю 1-го Травня перейменували на вулицю Петра Болбочана, в Охрамієвичах — Івана Мазепи, Лупасовому — Корюківська.

У Білошицькій Слободі вулицю Комарова перейменували на Захисників України. В Охрамієвичах замість вулиці 8-го Березня — Михайла Грушевського, а провулок Попудренка став Козацьким.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Новини Чєрнігова