Україна вироблятиме снаряди за норвезькими технологіями. Осло це профінансує

Прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре. AP

Уряд Норвегії дозволив передати норвезькі оборонні технології Україні. ідеться про артбоєприпаси калібру 155 мм. Норвегія виділить кошти, щоб профінансувати виробництво в Україні.

Про це 23 серпня написала пресслужба норвезького уряду.

"Україна має велику потребу в артилерійських боєприпасах, щоб протистояти російській агресії. Наш уряд зробив кілька кроків для збільшення виробництва артбоєприпасів у Норвегії. Водночас ми визнаємо важливість зміцнення спроможності українців виробляти сучасні боєприпаси в Україні", — заявив прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре.

В Україні налагодять виробництво снарядів, які розробила норвезька збройова компанія Nammo.

Сама Nammo уклала угоду з Норвезьким оборонним матеріально-технічним агентством на значне збільшення виробництва артилерійських боєприпасів і ракет. Згідно з планом, виробництво найсучасніших снарядів можна збільшити в 10 разів, а інших снарядів і ракетних двигунів — удвічі. Також збільшать виробництво танкових боєприпасів калібру 120 мм.

"Ми дозволяємо Nammo значно збільшити свої виробничі потужності, щоб допомогти задовольнити потреби Норвегії, країн НАТО та України", — сказав міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам.

Він говорив також, що Норвегія вже допомагала Україні, надаючи боєприпаси зі своїх запасів і безпосередньо з промисловості, а тепер ЗСУ швидше отримуватимуть снаряди, бо Осло поділиться власними технологіями.

Уряд виділив кошти, щоб дозволити Nammo передати технології та досвід українському партнеру. Фінансування пройде в межах програми "Нансен".

1 січня 2024 року уряд Норвегії схвалив рішення щодо прямого продажу зброї та продукції оборонного призначення Україні. Експортні ліцензії на прямі продажі будуть надаватися лише в індивідуальному порядку та будуть ретельно оцінюватися.

Програма "Нансен" передбачає 5-річну підтримку України. Її загальна вартість складає 75 млрд норвезьких крон. На початку 2023 року уряд Норвегії оголосив про прискорення фінансування програми на 2,5 млрд норвезьких крон, тим самим загальний обсяг підтримки досяг 10 млрд норвезьких крон.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Новини Чєрнігова