Латвія вже передала Україні 3000 дронів. Їх можна використовувати по законних цілях в РФ

Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс. Facebook/Andris Spruds

Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс заявив, що всього для України вже надали 3000 дронів в межах коаліції безпілотників, але будуть іще постачання. Україна може застосовувати латвійські БпЛА по законних військових цілях у Росії.

Про це Спрудс сказав в інтерв'ю Суспільному.

"Латвія дуже серйозно ставиться до статусу співголови коаліції з питань безпілотників. Ми вважаємо, що насправді безпілотники і технології дуже важливі для України, щоб виграти війну", — зауважив міністр.

Він каже, що Латвія з самого початку вторгнення РФ в Україну почала співпрацювати в оборонній промисловості з Україною, зокрема за українськими специфікаціями.

1400 безпілотників, про передання Києву яких Спрудс оголосив сьогодні, 23 серпня, — це остання партія в межах коаліції безпілотників. Вона, за словами урядовця, прибуде в Україну найближчим часом.

Усього, разом із цими 1400 БпЛА, Міноборони Латвії вже надало Україні 3000 дронів для військових потреб.

"Але це не кінець в постачанні безпілотників, я б сказав, що це частина процесу, і незабаром буде наступна закупівля, а це означає, що будуть і наступні безпілотники. І наступні партії безпілотників також прибудуть в Україну найближчим часом", — додав він.

На запитання Суспільного, чи може Україна використовувати латвійські дрони по території Росії, Андріс Спрудс відповів:

"Україна має повне право захищатися. Це війна самооборони. Це війна за свободу. Латвійська позиція абсолютно полягає в тому, що зброя, яку ми надаємо Україні, — ми також є партнерами України по НАТО — може бути використана на законних підставах проти законних цілей в Росії".

22 липня та 13 серпня Латвія відправила в Україну по 500 безпілотників, а 23 серпня оголосила, що підготувала ще 1400 одиниць.

Що відомо про коаліцію дронів для України

12 грудня 2023 року міністр оборони України Рустем Умєров уперше зустрівся у Києві зі своїм латвійським колегою Андрісом Спрудсом. Тоді сторони обговорили створення "коаліції безпілотників". Саме тоді й ухвалили рішення про коаліцію дронів та РЕБ.

У середині січня 2024 року міністр оборони Латвії Андріс Спрудс заявив, що країна досягла прогресу у створенні коаліції з майже 20 держав для озброєння українських військових "тисячами" нових безпілотників.

Наразі, за даними Міноборони Латвії, до коаліції входять 14 країн: Латвія, Україна, Велика Британія, Австралія, Канада, Данія, Естонія, Франція, Німеччина, Італія, Литва, Нідерланди, Польща, Швеція та Естонія. Загалом країни-учасниці виділили понад пів мільярда євро на дрони для ЗСУ.

Як ідеться на сайті Міноборони Латвії, в проєкт коаліції Латвія виділятиме щонайменше 10 мільйонів євро на рік.

10 липня уряд Великої Британії оприлюднив інформацію, що країни-члени коаліції підписали меморандум про взаєморозуміння, який передбачає створення спільного фонду на 45 мільйонів євро.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Новини Чєрнігова