Дитина має йти до садочка та школи зі всіма необхідними щепленнями за віком

Дитина має йти до садочка та школи зі всіма необхідними щепленнями за віком

Фото: ілюстративне. з соц. мереж

На цьому сьогодні наголосив під час брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Чепурний, головний державний санітарний лікар Чернігівської області, генеральний директор Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

відео cg.gov.ua/index.php?id=500886&tp=page

«Статтею 15 Закону України про захист населення від інфекційних хвороб чітко передбачено, що відвідування організованих дитячих колективів дітьми, які не вакцинувалися відповідно до Національного календаря щеплень, заборонено», – акцентував спікер. Він зауважив, що з вересня спостерігається зростання захворюваності на більшість інфекцій, а отримання необхідних щеплень убезпечить і захистить дітей.

Оскільки наразі показники вакцинації в регіоні варіюються від 37% до 41 % при необхідних 95%, то питання створення колективної безпеки в закладах освіти потребує уваги та реагування як батьків, так і всіх дотичних структур, зокрема керівників шкіл та садочків.

Дитина має йти до садочка та школи зі всіма необхідними щепленнями за віком

«Минулого року Міністерство охорони здоров’я України розглянуло порядок проведення медичного огляду дітей перед їх зарахуванням до навчальних закладів. Це стосується і видачі довідки, яку обов’язково необхідно надати до закладу освіти», – поінформував Олександр Чепурний.

Щоб її отримати, необхідно звернутися до сімейного лікаря або лікаря-педіатра, який огляне дитину або, за потребою, направить до вузького спеціаліста.

У довідці, зокрема, мають бути результати лабораторних досліджень та відомості про всі зроблені щеплення за віком. Медичний працівник навчального закладу аналізує довідку, доводить її до відома керівника, який на основі документу приймає рішення про форму навчання дитини (очну чи дистанційну – за відсутності необхідних щеплень).

За словами заступниці начальника Управління освіти і науки ОДА Олени Соронович, відповідно до Конституції кожен має право на освіту, але водночас постає завдання забезпечити оптимальний баланс між реалізацією цього права та інтересами інших дітей, які мають навчатися у безпечному середовищі.

Дитина має йти до садочка та школи зі всіма необхідними щепленнями за віком

Тим паче, додав Олександр Чепурний, діти достатньо довго навчалися онлайн через ковід та повномасштабне вторгнення. І наразі, коли держава прикладає всі зусилля для організації безпечного офлайн навчання, не можна допустити, щоб через спалах інфекційного захворювання учнів знову перевели на дистанційний формат.

«Наше завдання – не притягнути когось до відповідальності або не допустити дітей до навчального процесу. Наша мета – донести до свідомості батьків необхідність вакцинації. Приміром, минулорічна наздоганяюча кампанія з щеплення проти кору хоч і проходила важко через антивакцинаторів, втім була успішною. Ми досягли тих показників щеплення, які планували. Результат – в цьому році тільки три випадки цієї хвороби», – наголосив спікер та додав, що вакцин від інфекційних захворювань достатньо, вони перевірені, повністю контролюється дотримання «холодового ланцюга» на всіх етапах: від отримання вакцини на складах і до розвезення її до медзакладів. Персонал навчений, а пунктів щеплень достатньо.

Також під час брифінгу поговорили і про актуальний стан захворюваності на коронавірусну та інші інфекційні хвороби.

Приміром, за словами головного державного санітарного лікаря області, ситуація контрольована, втім, нестабільна з тенденцією до зростання захворюваності і можливістю виникнення спалахів.

Дитина має йти до садочка та школи зі всіма необхідними щепленнями за віком

«Наразі епідемічний процес – не властивий для даного періоду року. Адже зазвичай захворюваність збільшується в осінньо-зимовий період. Відмічаємо збільшення випадків інфекцій, які керуються саме засобами імунопрофілактики. Станом на 1 серпня маємо три випадки кору. А також 81 випадок кашлюку. Хоча за аналогічний період минулого року не було жодного випадку цієї хвороби, що говорить про загрозу стосовно інфекційної безпеки дітей», – зауважив Олександр Чепурний.

Також, порівняно з аналогічним періодом минулого року зросла захворюваність на гастроентероколіт (майже на 40%) та викликає занепокоєння ріст захворюваності на коронавірусну інфекцію. А саме насторожує інтенсивність розвитку епідемічного процесу.

Дитина має йти до садочка та школи зі всіма необхідними щепленнями за віком

Починаючи з 29-го тижня захворілих було близько 30 осіб. Втім, кожен наступний тиждень їх кількість зростає вдвічі: за минулий – 669 нових випадків. Загалом наразі близько 5 тисяч захворівших та три летальних випадки.

«Наголошую, що є достатня кількість вакцин як для дорослих, так і для дітей. До речі, Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики змінила схему проведення вакцинації. На сьогодні достатньо однієї дози вакцини від ковіду, а ревакцинацію можна провести через рік тільки для осіб групи ризику (люди старшого віку, особи з хронічними захворюваннями тощо)», – підсумував спікер.

cg.gov.ua

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Новини Чєрнігова