Медсестри Корюківського центру сімейної медицини розпочнуть самостійний прийом

Медсестри Корюківського центру сімейної медицини розпочнуть самостійний прийом

У пацієнтів КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги «Корюківський центр сімейної медицини» з’явиться можливість отримати послуги на прийомі у медичної сестри. Найближчим часом така опція стане можливою, адже медичні сестри пройдуть відповідне навчання та вестимуть самостійний прийом, без лікаря.

Він передбачатиме здійснення медсестрами самостійного консультування щодо неінфекційних захворювань, в тому числі пацієнтів з хронічними захворюваннями та профілактику серед тих, хто перебуває в зоні ризику їхнього виникнення. Запровадження такої моделі дасть можливість оптимізувати робочий час медперсоналу, зменшити час очікування пацієнтами на прийом у спеціаліста, вивільнити час лікарів для вирішення складніших питань та випадків, що, в свою чергу, сприятиме підвищенню якості послуг, збільшенню задоволеності пацієнтів за рахунок покращення комунікації та більшої уваги до їхніх потреб.

Історично склалось, що медичні працівники закладів охорони здоров’я займаються виключно лікуванням пацієнтів. Громади, медичні послуги яким надає Корюківський центр сімейної медицини, стануть одними із небагатьох в Україні, у яких із урахуванням міжнародних тенденцій медичні сестри проводитимуть заходи з профілактики захворювань, що в довгостроковій перспективі позитивно вплине на здоров’я мешканців.

Новацію, яка вже стала поширеною світовою практикою, запровадять у центрі сімейної медицини у межах Програми «Відновлення доступу населення до медичної допомоги», що виконується за підтримки Проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я». Програму на Чернігівщині впроваджує БО «Фонд боротьби з раком».

У межах Програми заплановане навчання для управлінців, лікарів та медичних сестер Корюківського центру сімейної медицини. Останні підвищуватимуть кваліфікацію шляхом відпрацювання навичок самостійного консультування пацієнтів щодо факторів ризику. Цей навчальний цикл передбачатиме здобуття компетенцій із профілактики та роботи з пацієнтами, які мають надмірну вагу та не мають достатньої фізичної активності, курять, та тими, хто знаходиться в зоні ризику виникнення серцево-судинних захворювань, зокрема через високий артеріальний тиск.

Керівниця Корюківського центру сімейної медицини Світлана Лещенко наголосила на потребі у запровадженні окремого медсестринського прийому пацієнтів.

«Це дуже актуально для нашої громади, оскільки ми маємо пункти здоров’я, де на постійній основі немає лікаря. Там працює середній медичний персонал. Ці структурні підрозділи розташовані на значній відстані від амбулаторії та/або дуже близько від кордону з росією, де періодично відбуваються обстріли. Тому лікар навіть раз на тиждень не завжди може туди виїхати. Саме у цих віддалених осередках закладів охорони здоров’я є величезна доцільність у середньому медичному персоналі (медсестрах) із розширеними повноваженнями», – прокоментувала очільниця закладу.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Новини Чєрнігова