Україна виконала свої перші бойові завдання на F-16, — The Telegraph

Україна виконала свої перші бойові завдання на F-16, — The Telegraph

Літаки F-16. Джерело: Міноборони України

Україна здійснила перші бойові вильоти на літаках F-16 після довгоочікуваного прибуття винищувачів американського виробництва. Сучасні бойові літаки досі використовувалися лише як засоби «протиповітряної оборони».

Про це повідомляє The Telegraph. Як зазначає видання, представник українських військово-повітряних сил не заперечував цього твердження.

У повідомленні інформаційного агентства Bloomberg вперше йшлося про те, що до Києва було доставлено невелику, але невказану кількість винищувачів F-16. Незабаром після цього в соціальних мережах та українських ЗМІ з’явилося піксельне зображення, яке, ймовірно, зображує літак F-16 у небі над Україною.

Київ офіційно не підтвердив отримання літаків. Водночас Україна розраховує отримати 79 винищувачів F-16 із Бельгії, Данії, Норвегії та Нідерландів.

За даними журналістів, літаки американського виробництва мали прибути в Україну у кінці липня, і цей «термін був дотриманий». Це підтвердили особи, ознайомлені з відповідним питанням. За їхніми словами, кількість винищувачів невелика.

За інформацією анонімних джерел, незрозуміло, чи зможуть українські пілоти, які навчалися разом із західними союзниками протягом останніх місяців, одразу використати бойові літаки, чи процес займе більше часу. Своєю чергою речниця Міноборони України Діана Давітян відмовилася від коментарів ЗМІ.

Нагадаємо, декілька днів тому посол України в США Оксана Маркарова заявляла, що українська дипломатія у США зараз працює над збільшенням кількості підготовки пілотів і персоналу на винищувачах F-16. Україна зможе залучити ці літаки на полі бою вже цього року.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Новини Чєрнігова