«Забрали майже всі тіла з «Азовсталі», але труднощі з ідентифікацією». Чому аналіз ДНК деяких загиблих триває місяцями

Працівники Міжнародного Комітету Червоного Хреста перевіряють мішки з тілами військових під час обміну між Україною і Росією, Сумська область, 31 травня 2024 року. Тоді, у травні, повернула 212 тіл захисників. AP/Evgeniy Maloletka

В Єдиному реєстрі зниклих безвісти за особливих обставин є дані про понад 51 тисячу людей. В патронатній службі "Азова" кажуть, статус "безвісти зниклий" надали частині загиблих військових, тіла яких поки не вдалося повернути. Проте, є певна кількість тіл, які вже знаходяться в Україні, але їх місяцями не можуть ідентифікувати. Чому так стається, які є проблеми з аналізом ДНК та що робити, якщо ваш рідний зник безвісти — розповідає Суспільне.

Як та де зберігають тіла загиблих, яких не ідентифікували

Тіла всіх загиблих військових, яких Україні вдається повернути, підлягають обов’язковому аналізу ДНК. Сержантка патронатної служби "Азова" Наталія Багрій уточнює, що це відбувається незалежно від того, в якому стані вони приходять. Після відбору зразків ДНК, тіла зберігають у спеціальних рефрижераторах до тих пір, поки їх не вдасться ідентифікувати.

Раніше, говорить Багрій, процес був дещо інакшим, поки у 2022-му не внесли зміни до закону "Про поховання та похоронну справу": "Яскравий приклад — перша евакуація тіл з "Азовсталі". Ми їх прийняли, відібрали ДНК і поховали під невідомими номерами у Дніпрі на військовому кладовищі. Потім почалися співпадіння ДНК і ми повідомляли про це рідних. Все відбувалося через слідчих. І вже потім починався процес перепоховання".

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Новини Чєрнігова