Румунія спростувала, що її ППО збивало російські безпілотники, але викликала дипломата РФ

Протиповітряна оборона Румунії на тренуванні, липень 2024 року. Ministerul Apararii Nationale/Facebook

У мережі X поширилися дописи, де ішлося, що дрони РФ цілилися на інфраструктуру Румунії, і що її сили оборони відкрили по БпЛА вогонь. Міністерство оборони каже, що ці повідомлення фейкові. Водночас румунське МЗС викликало повіреного в справах Росії після атак на прикордонні.

Про це повідомив Центр моніторингу ЗМІ Міноборони Румунії.

Центр звертає увагу на серію повідомлень у соцмережі Х та в інших мережах, де стверджується, що Румунія була мішенню для дронових атак РФ останніми днями, і що засоби ППО румунської армії, розгорнуті на кордоні, відкрили вогонь по них.

"Ця так звана «інформація» не має під собою жодних підстав. Атаки, здійснені Російською Федерацією, були спрямовані на українську портову інфраструктуру на Дунаї, а не на об'єкти на румунській території, і сили та засоби Міністерства національної оборони, дислоковані в прикордонній зоні з Україною, в жодній подібній ситуації не відкривали вогонь по засобах нападу Російської Федерації", — написали в міністерстві Румунії.

Разом із тим Міноборони "рішуче засуджує" атаки Росії на українські цивільні об'єкти та інфраструктуру та нагадує, що вони суперечать міжнародному праву.

25 липня Міністерство закордонних справ Румунії викликало тимчасового повіреного у справах Посольства РФ у Бухаресті через те, що на території Румунії знайшли фрагменти російських безпілотників після атаки Росії на Україну.

У МЗС передали російському дипломатові рішучий протест, засудивши неодноразові атаки російських військ на українську цивільну інфраструктуру та вимагаючи їх негайного припинення. Представник румунського уряду нагадав, що напади на цивільні об'єкти є воєнними злочинами.

Уламки російських дронів в Румунії

У Румунії біля кордону з Україною 24 та 25 липня вночі оголошували повітряну тривогу через атаку російських дронів на Одещину.

В ніч на 24 липня у Румунії підіймали два винищувачі F-16 для моніторингу повітряної обстановки після того, як було помічено кілька безпілотників, які наближалися до кордону. Після тієї ночі Міноборони, розвідка та МВС Румунії ідентифікували уламки безпілотника типу "Герань 1/2" російського походження в повіті Тульча.

Джерела видання Digi24 в румунській армії повідомляли, що 25 липня румунські солдати в Тульчі знайшли металеві частини, які могли бути компонентами російських безпілотників.

У ніч на 25 липня армія РФ 11 "шахедами" атакувала Вилкове Одеської області. Внаслідок цього пошкоджено обʼєкти припортової інфраструктури та приватний будинок.

А наприкінці червня глава румунського МЗС Лумініца Одобеску заявляла, що з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну на території Румунії зафіксували шість інцидентів з російськими дронами.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Новини Чєрнігова