У Пальчики, до Прокоповича

У Пальчики, до Прокоповича

Пальчики. Це невелике й, здавалося б, нічим не примітне сільце, розташоване напівдорозі між адміністративним центром сучасного Ніжинського району й давньою гетьманською колискою Батурином, багато років поспіль є всесвітньою столицею бджолярства. Й відоме воно тим, що саме тут народився й практично все своє життя прожив всесвітньовідомий український вчений-бджоляр Петро Прокопович.

У Пальчики, до Прокоповича

Свого часу Петро Іванович здійснив революцію у бджолярстві, замість колодної системи бджільництва створивши розбірний рамковий вулик, з якого можна відбирати мед не знищуючи бджіл. Цим, без перебільшення, унікальним винаходом і сьогодні користуються мільйони пасічників у всьому світі. А ще саме у Пальчиках Петро Пропокович відкрив єдину в Європі школу пасічників, яка функціонувала тут понад півстоліття, збагативши новими фаховими знаннями понад 700 кваліфікованих пасічників з усього світу. При школі працювало також кілька учбово-промислових пасік, а бджільницьке господарство налічувало близько десяти тисяч продуктивних бджолосімей. Саме Прокопович розробив бджолярську термінологію для Східної Європи.

У Пальчики, до Прокоповича

Загалом же його фахова педагогічна спадщина нараховує понад шістдесят праць, серед яких «Грамота бджоляра» та «Школа бджолярства». До речі, багато з його праць є актуальними й сьогодні, залишаючись надійним та ефективним дороговказом у галузі та професії й для багатьох нинішніх бджолярів.

Подарувавши світу таку унікальну постать, наша ніжинсько-бахмацька земля стала й місцем останнього, вічного спочинку для знаменитого пасічника. Відтак ось вже багато років поспіль у цю гарячу медово-жнивну пору біля могили Петра Прокоповича збираються пасічники з усієї України, аби вшанувати батька світового бджільництва. Біля могили Петра Прокоповича на околиці Пальчиків проходили й цьогорічні урочистості з нагоди 249-ї річниці від дня народження основоположника світового раціонального бджільництва та 210-ї річниці від часу створення його найважливішого винаходу – рамкового вулика.

Вклонитися пам’яті видатного бджоляра у Пальчики завітали перший віце-президент Спілки пасічників України Андрій Бажин, завідувач відділу Ніжинської РДА Вадим Шелест, почесний редактор фахового журналу «Бджолярський круг» Василь Соломко, колеги-бджолярі з Шостки, Ромен, Градецька, Кременчука, Бахмача, Носівки, представники громадськості тощо. Почесних гостей на ніжинській землі вітали члени громадської організації «Бджолярі Ніжинщини».

У Пальчики, до Прокоповича

У своєму вступному слові голова організації Олег Філь подякував усім присутнім за їхню увагу й повагу до величної постаті видатного земляка-бджоляра.
Напрацюваннями очолюваного нею колективу у справі вивчення, збереження та популяризації великого земляка-пасічника з присутніми поділилася генеральна директорка заповідника «Гетьманська столиця» Тетяна Кербут.
Поклавши квіти до місця вічного спочинку видатного бджоляра, учасниками зустрічі було сказано багато щирих подячних слів на адресу геніальної постаті цього відомого пасічника, яким було зроблено неоціненний вклад у розвиток бджільництва в Україні та світі.

У Пальчики, до Прокоповича

А на завершення всі присутні смакували запашним козацьким кулешем, питними медами та іншими дарами природи просто неба під розлогими липами, дякуючи її ініціаторам — Го "Бджолярі Ніжинщини" та голові СТОВ "Пісківське" Валерію Колоші та директору Ніжинського пивзаводу Олегу Нагорному, які долучилися до організації частування учасників зустрічі серед мальовничої природи Ніжинського краю, кою завжди захоплювався й черпав ідеї та натхнення наш геній бджолиного царства.

КАТЕРИНА МИХАЙЛЕНКО

На знімках: фрагменти зустрічі бджолярів у Пальчиках біля могили Петра Прокоповича.

У Пальчики, до Прокоповича

У Пальчики, до Прокоповича

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Новини Чєрнігова