Пропагандисти підробили відео, де нібито український військовий вбиває товариша. Але на кадрах окупанти

Пропагандисти підробили відео, де нібито український військовий вбиває товариша. Але на кадрах окупанти

Російські пропагандисти поширили відео, де нібито український військовий стріляє у спину товаришу, втім журналісти отримали оригінал відео і з’ясували, що насправді на кадрах російські військові.

Джерело: розслідування проєктів від «Голосу Америки» та «Радіо Свобода» – «Настоящее время» і «Система»

Деталі: Сюжет, в якому військовий вбиває пораненого товариша по службі, показали у випуску пропагандистської програми «Вести» 4 липня. Пропаганда розповідала, що «постріли своїм у спину – це буденність серед ЗСУ».

Втім розслідування проєктів «Настоящее время» і «Система» довело, що на відео російські військові. Журналісти отримали оригінал відео і з’ясували, що з-під камуфляжних штанів убитого виглядає смужка китайських трусів BOKAI, які поширені в Росії. Протягом останніх двох років їх майже неможливо купити в Україні.

Штани на військових на відеозаписі схожі на лінійку камуфльованого одягу A-Tacs FG, який носять російські військові.

Автомат, з якого військовий вбиває товариша по службі, – це АК-12, який «Калашников» запустив у виробництво у 2018 році. Судячи з відео на російських військових ресурсах, солдати армії РФ раніше використовували АК-12 у Роботиному, де знято відео.

Крім того, журналісти поговорили із двома військовослужбовцями 118-ї бригади ЗСУ, які стали свідками вбивства. Один із них із позивним «Шустрий», який і зняв відео з дрона із вбивством, розповів: «Було видно, що він [російський військовий] не встане, що йому перебило ноги і що евакуація до нього туди 100% не доїде.

Поруч пробігав його побратим, і він показав йому рукою, мовляв, добий мене, будь ласка. І той без жодного співчуття взяв і моментально його хлопнув».

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Новини Чєрнігова