Порошенко та фракція «ЄС» внесуть заставу за ексрозвідника Червінського

Роман Червінський на засіданні Шевченківського райсуду столиці з обрання запобіжного заходу, 25 квітня 2023 року. Нікіта Галка/Суспільне

П'ятий президент України Петро Порошенко та його фракція “Європейська Солідарність” внесуть заставу за ексрозвідника Романа Червінського. Йдеться про понад 9 млн гривень.

Про це у вівторок, 16 липня, повідомила народна депутатка від “Європейської Солідарності” Ірина Геращенко.

“Петро Порошенко внесе заставу за полковника Червіньського. Фракція долучається до застави, ми всі були готові взяти Романа на поруки…Тішимося, що вже сьогодні він буде з родиною і боремося далі — за справедливість”, — написала Геращенко.

Вона також заявила, що справа щодо Червінського є політично вмотивованою.

15 липня у Кропивницькому апеляційному суді розглянули клопотання захисників розвідника Романа Червінського про зміну запобіжного заходу. Його випустять під заставу 9 мільйонів 84 тисяч гривень. До внесення застави він буде під вартою. Таке рішення ухвалив апеляційний суд Кропивницького.

Що відомо про справу розвідника Романа Червінського

Колишнього співробітника ГУР Романа Червінського (він один з організаторів операції із затримання російських бойовиків ПВК "Вагнер") у квітні 2023 року СБУ звинуватила у самовільній проваленій операції з вербування російського пілота, що призвело до обстрілу аеродрому "Канатове" в Кіровоградській області. За інформацією речника СБУ Артема Дехтяренка, Червінський діяв попри заперечення Служби безпеки проводити цю операцію та без згоди відповідних державних органів. У результаті російські спецслужби отримали дані про розміщення на аеродромі "Канатове" особового складу Повітряних сил ЗСУ та українських літаків. Це дало змогу армії РФ обстріляти летовище. Передбачене покарання — позбавлення волі на термін від восьми до 12 років.

Засідання у справі у Кропивницькому тривають з 12 квітня. До цього майже рік — у Києві.

Роман Червінський справу проти себе називає політичним замовленням. Вважає це помстою через оприлюднення у 2021 році інформації про зраду на рівні Офісу президента й зриву спецоперації щодо російських найманців приватної військової компанії "Вагнер". Звинувачення проти нього вважає сфальсифікованими. Каже – спецоперація була погоджена.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Новини Чєрнігова