Мобілізація і виїзд українців за кордон створили дефіцит на ринку праці – Краснопьоров

Валентин Краснопьоров, автор YouTube-каналу «Останній капіталіст», під час інтерв’ю Суспільному. Київ, 2 липня 2024 року. Суспільне Новини/Олександр Брамський

Малому і середньому бізнесу в Україні нині не вистачає працівників. Про це в інтерв’ю Суспільному розповів засновник просвітницької ініціативи "Останній капіталіст" та автор однойменного YouTube-каналу Валентин Краснопьоров.

"Фактори зменшення людського капіталу – це і мобілізація, і безпосередньо виїзд багатьох людей за кордон", – зазначив він.

Водночас, за словами Краснопьорова, дефіцит на ринку праці створив умови для підвищення зарплат у приватному секторі. "Людина, яка на сьогодні нормально, ефективно працює, вона буде заробляти більше, ніж раніше", – каже він.

На запитання, як на економіку України впливає безпосередньо мобілізація чоловіків віком від 25 до 60 років, Валентин Краснопьоров зазначає: "Якщо мова про кваліфіковані кадри, які забираються з ринку, яких важко замінити, страждає ринок праці".

"Треба час. Але відбуваються і процеси, які, напевно, відбувалися в будь-якій повномасштабній війні в ХХ столітті – активно намагаються жінок долучати до тих робіт, які традиційно виконували чоловіки. Наприклад, у логістику зараз намагаються набирати жінок далекобійницями. Шукають додатковий трудовий ресурс серед тих, хто на сьогодні не зайнятий, перенавчатимуть їх. Також зараз триває дискусія про те, аби залучати когось з-за кордону", – додав він.

На його думку, охочі приїхати на роботу в Україну будуть, особливо якщо в країні покращиться ситуація з системами протиповітряної оборони.

Про зарплати, ціни, курс долара, корупцію і ситуацію зі світлом – читайте і дивіться інтерв’ю з засновником просвітницької ініціативи "Останній капіталіст" Валентином Краснопьоровим.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Новини Чєрнігова