Байден уточнив, як працюватиме Український договір, підписаний на саміті НАТО

Президент США Джо Байден і президент України Володимир Зеленський беруть участь у запуску Українського договору на саміті НАТО 2024 року 11 липня 2024 року у Вашингтоні. Getty Images/Kevin Dietsch

Безпековий Український договір, який уклали Євросоюз та 21 держава на саміті НАТО, допоможе захистити Україну не лише у довгостроковій перспективі.

Про це заявив президент США Джо Байден під час виступу у Вашингтоні.

Він уточнив, як працюватиме Український договір та його основні позиції.

"Два дні тому я оголосив історичне надання засобів ППО Україні, щоб вона могла захищатися від російських ракет. Тепер ми робимо наступний крок колективної безпекової підтримки — це Український безпековий договір. Як це працює? Торік країни G7 підписали декларацію для довгострокової підтримки України, не лише на час війни, але й після перемоги", — сказав Байден.

Він нагадав, що понад 20 країн приєдналися і уклали безпекові договори з Україною.

"Цей компакт об'єднує ці країни в єдиній всеохопній архітектурі безпеки, щоб підтримати Україну не тільки зараз, але й на роки вперед", — наголосив Байден.

У короткостроковій перспективі Україна отримає зброю, боєприпаси, навчання, щоб протистояти російській агресії.

У середньостроковій перспективі ми допоможемо розбудувати військо, щоб захистити Україну та стримати нову агресію. Щоб, якщо Путін надумав знову це зробити, то всі країни її підтримали", — пояснив Байден.

Він також нагадав свої слова про те, що "ми будуємо "міст" для України до НАТО".

"Це шлях до майбутнього членства. Цей компакт в центрі цього мосту. Ми об'єднані проти Путіна в цій безглуздій та жорстокій війні. Ми об'єднані для захисту її вільного майбутнього", — підсумував президент США.

Саміт НАТО у Вашингтоні 2024 року

9 липня у Вашингтоні розпочався 75-ювілейний Саміт НАТО. Окрім 32 членів Альянсу, на заході присутні представники 35 країн-партнерів, зокрема й Україна. Серед ключових тем саміту — захист Альянсу на тлі російської агресії в Україні, колективна оборона, військова присутність на східному фланзі НАТО та ядерне стримування.

Володимир Зеленський напередодні саміту заявив, що він має стати "платформою Patriot" для України, а також очікуються нові безпекові угоди та "потужні кроки від США". Водночас бажаного запрошення на вступ до Альянсу Україна на цьому саміті не отримає.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Новини Чєрнігова