З липня у Корюківці функціонуватиме безпечний простір для жінок і дівчат

З липня у Корюківці функціонуватиме безпечний простір для жінок і дівчат

Фото ілюстративне

Корюківчани помітили, що в одному крилі місцевого закладу культури триває ремонт. Сусіди.Сіty дізналися, хто ремонтує і як планують використовувати оновлену кімнату, яка невдовзі відкриє двері відвідувачам.

Директорка Корюківського МБК Олена Литвинова повідомила, що зазначені зміни, які помітили містяни, відбуваються завдяки співпраці з Данською радою у справах біженців (DRC).

— Близько двох місяців тому познайомив нас із представниками цього відомства наш мер Ратан Ахмедов, — розповіла Олена Василівна. – Вони прийшли в громаду, щоб створити сучасний безпечний простір для жінок і дівчат і шукали для цього приміщення. А наш заклад, окрім підхожої кімнати, уже мав і певний досвід практичної роботи з сім’ями переселенців у форматі центру «Єднання», який з початку повномасштабного вторгнення діяв як хаб для переселенців із наданням безкоштовної психологічної допомоги психологинями Ларисою Процел та Елладою Аргуновою. Тож наші інтереси збіглися.

Ми показали кімнату, яка підходить для облаштування простору для жінок і дівчат, і представникам Данської ради у справах біженців дуже сподобалося, що вона поруч із дитячою кімнатою відпочинку «Весела Булька», що буде зручно для жінок із дітьми. Перед ремонтом приїздило багато експертів, які оцінили обсяг робіт. Невдовзі після цього наші нові друзі взялися за ремонтні роботи, які скоро добігають кінця. Паралельно з цим фахівчині DRC проводили свою роботу з жінками-корюківчанками у фоє закладу.

За інформацією пресслужби Данської ради у справах біженців, безпечний простір для жінок і дівчат почне функціонувати в Корюківці з липня. Півтора місяця тривав ремонт, у результаті якого замінили вікна, утеплили стіну, а приміщення облаштують новими меблями та технікою. Ремонт у приміщенні та проведення інформаційних заходів стали можливими завдяки фінансуванню від Європейського Союзу, Данського агентства міжнародного розвитку та Гуманітарного фонду для України.

— Кімната слугуватиме для проведення інформаційних занять і відпочинку. Ми консультувались із кластером ООН, який координує таку роботу, і там підкреслили необхідність створення безпечного простору у Корюківці. Якщо у Ніжині чи Чернігові є такі простори для жінок, то тут, на жаль, їх не було, — пояснює Анастасія Резвін, фахівчиня з соціально-правового захисту DRC.

З липня у Корюківці функціонуватиме безпечний простір для жінок і дівчат

Новий простір для жінок і дівчат гармонуватиме з дитячою кімнатою поручАвтор: Наталія Рубей

Такі простори, як зазначають у DRC, стають місцями, де поважають фізичну й емоційну безпеку жінок і дівчат, і через різні активності сприяють розширенню їхніх прав і можливостей, допомагають розбудовувати солідарність та соціальну згуртованість серед жінок у громадах.

Надалі близько року щочетверга фахівчині DRC будуть проводити комплексну роботу в Корюківці. Зокрема, ділитися інформацією про те, які є види насильства, куди звертатися по допомогу, і які є шляхи виходу з таких ситуацій; проводити сесії психологічного розвантаження — під час цих зустрічей жінки займатимуться арттерапевтичними практиками; за потреби здійснюватимуть персональний супровід випадків насильства. У подальшому детальна інформація про тематику майбутніх заходів буде анонсуватися у соціальних мережах громади.

Олена Литвинова відмічає, що за два місяці роботи фахівчині Данської ради у справах біженців настільки зблизилися з корюківчанками, що місцеві жінки різного віку самі просяться на зустрічі, бо вони проходять у максимально дружньому форматі, відкрито, тепло та щиро.

— Я дуже задоволена нашою співпрацею з Данською радою у справах біженців, — зазначає Олена Литвинова. – Адже для нас це новий досвід, цікава робота. Бо під час війни з питань безпеки ми проводимо заходи лише для обмеженої кількості від-відувачів, які в разі повітряної тривоги можуть швидко покинути приміщення й перейти в найближче укриття, оскільки МБК його не має. Практикуємо вуличні акції, тематичні програми тощо. Усі форми роботи зараз спрямовані на збір коштів для ЗСУ.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Новини Чєрнігова