Московська біржа призупинила торги в доларах і євро: як це вплине на економіку РФ

Жінка біля офісу Московської біржі, яка потрапила у санкційний список США, Москва, Росія, 13 червня 2024 року. Сполучені Штати 12 червня запровадили понад 300 нових санкцій проти понад 300 фізичних та юридичних осіб у Росії та у країнах Азії, Близького Сходу, Європи, Африки та Карибського басейну. REUTERS/Maxim Shemetov

Московська біржа (ММВБ) призупинила торги доларом США, євро та гонконзьким доларом після того, як Міністерство фінансів США наклало санкції на саму біржу та її дочірні компанії. Як це вплине на воєнну та цивільну економіку Росії та яка валюта стає головною у РФ — розповідає Суспільне.

Що передбачає новий пакет санкцій США проти РФ

12 червня Міністерство фінансів США розширило санкції проти Росії. Зокрема, обмеження наклали на фізичних і юридичних осіб не лише у РФ, але й у Білорусі, Казахстані, ОАЕ, Туреччині та інших країнах, де працюють ланцюги поставок, які допомагають Росії обходити санкції. До цього списку потрапила й Московська біржа (ММВБ) та її дочірні компанії — Національний розрахунковий центр та Національний депозитарій, які є посередниками у валютних операціях на біржі.

Санкції також стосуватимуться країн, які, попри обмеження, будуть працювати з РФ через російські банки, такі як "ВТБ Банк" чи "Сбербанк Росії".

Офіс «Сбербанка Росії» в Москві, Росія, 18 червня 2024 року. REUTERS/Evgenia Novozhenina

"Ми збільшуємо ризики для фінансових установ, які мають справу з російською воєнною економікою, а також зменшуємо можливості Росії отримати вигоду від доступу до іноземних технологій, обладнання, програмного забезпечення та ІТ-послуг", — сказала Міністерка фінансів США Джанет Л. Єллен.

До санкцій також долучилися Сполучене Королівство і Європейський Союз.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Новини Чєрнігова