Зелені свята ідуть

Зелені свята ідуть0

На ніжинському ринку вже пахне м'ятою, лепехою…Місцевий люд метушиться із зеленими пучечками, адже 22 червня святкуємо День Святої Трійці і напередодні ввечері перед Трійцею прийнято прикрашати оселю зеленню. Лепеху продають по 20 гривень, зелені букетики можна придбати й по 10.

— Беріть любисток, від злих сил захищає , — каже баба Ліда (авт. так назвалася жіночка). — Відлякує "лихе око". А після свят всю зелень зберіть в пучок, підсушіть та зберігайте. Можна заварювати, коли волосся миєте. І приємно пахне і корисно…

Зелені

Багато на базарі лепехи. Везуть її звідусіль, як з ніжинських місцевих водойм, так окружних сіл міста, навіть із сусіднього району.

Зелені

Валентина приїхала з Ічні, торгує аіром, саме так називають лепеху в медицині, її корінь має цілющі властивості. А ще лепеху в народі називають — іp, калус, татарське зілля, плюшник, явер, ярник…Валентина, розповідає, що окрім лепехи, розвішує вдома гілочки липи, які називають клечиння.

До речі, Тиждень перед Трійцею в українців називається «зеленим», «клечальним» або «русальним», а три останні дні цього тижня і три перші дні Троїцького тижня називають «Зеленими святами».

Чим же прикрашати будинок на Трійцю!?? Будинки, ворота та навіть паркани на Трійцю прикрашають різноманітними травами. Зазвичай використовують мелісу, м'яту, волошки, лепеху, чебрець, лепеху тощо. Потім ці трави висушують і зберігають як оберіг.

Для прикрашання будинку підходять гілочки клена, дуба, липи та берези. А от вербу і осику використовувати заборонено. Осикою не можна прикрашати оселю тому, що саме на цьому дереві, за легендою, повісився Іуда. Вербу ж не ламають через те, що вона вже віддавала свої гілочки на Вербну неділю.

Головне – цього дня піти до церкви і помолитися Богу, — каже Юлія, яка теж торгує лепехою.

Саме на 50-й день після Великодня на святих апостолів, послідовників Ісуса Христа зійшов Святий Дух, який і символізує триєдність Бога. З цього дня Бог послав апостолам дар розмовляти різними мовами. І саме Трійця вважається Днем народження Церкви.

Зелені

Зелені

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Новини Чєрнігова