Найбільше полуниці в Корюківці вирощує та продає підприємниця Людмила Синюта

Найбільше полуниці в Корюківці вирощує та продає підприємниця Людмила Синюта0 Людмила Синюта на своїй полуничній плантації

З цієї ягоди починається літо. Запашна червона полуниця нікого не залишає байдужим, окрім хіба що алергіків. Сусіди.Сіty про те, яка вона цьогоріч, ароматна літня вітамінка, почім її продають, яку обирають покупці та скільки ще триватиме полуничний сезон на Корюківщині.

Ранні сорти відплодоносили

Найбільше полуниці в Корюківці вирощує та продає підприємниця Людмила Синюта з Корюківки. За чотири роки вона відвела під цю ягоду близько 50 соток. Займається ранніми сортами, які ростуть на буграх, покритих чорною плівкою, під крапельним поливом. Тому ягода завжди чистенька і має апетитний вигляд. А яка на смак?

Найбільше полуниці в Корюківці вирощує та продає підприємниця Людмила Синюта1Полуничні грядки Людмили СинютиАвтор: Надане Людмилою Синютою

— Різна на смак, залежно від сорту, — каже Людмила Володимирівна. — Альба й Азія починають родити найпершими, Азія — найсолодша. Кому до вподоби ягода з кислинкою, тоді — Клері. Цьогоріч ми почали продавати десь з 25 травня. Хоча сезон міг розпочатися й раніше, проте завадили весняні холоди. Червневі дощі теж не на користь полуниці, бо вона любить, коли тепло й сухо. А тому, вважайте, активний полуничний сезон добіг кінця.

Цьогоріч Людмила Синюта закупила в італійському розсаднику ще два сорти розсади полуниці фріго: ранньостиглу Апріку та пізню Летицію. Тож на наступний рік її полуничне господарство буде представлене п’ятьма сортами. Щодва роки у її господарстві полуничні грядки оновлюють. Якщо розсада залишається – продають у середині чи кінці серпня.

Почім ягода

На старті сезону Людмила Синюта продавала полуницю по 130 гривень за кіло. Потім ціна знизилася до 75 грн/кг, якщо брали кілограмовими лоточками, та 45 гривень за кілограм, якщо купували ящичками, які вміщують 5-6 кг.

На щоденному ринку ціна на полуницю різна. Від 50-60 гривень за кілограм великої красивої ягоди — до 30 грн/кг, якщо зібрана у дощ або дрібна. Загалом продавці на базарі задоволені цьогорічним полуничним сезоном: ягід було багато й солодкі на смак.

Масовий продаж завершується, бо відплодоносили «комерційні» ранні сорти, з яких зазвичай варять варення, компоти, закладають на зиму. Проте дозріватимуть пізніші та ремонтантні сорти, тож ласувати полуницею можна буде ще тривалий час.

Як доглядати полуницю після плодоношення

Після того, як полуниця вже віддала свої ягоди, рослина потребує догляду та обробітку, щоб наступного року дати хороший врожай. Консультантка магазину «Зелений світ» Вікторія Макаренко нагадує, що на всіх етапах розвитку рослини оптимальне живлення забезпечують мінеральні добрива подовженої дії для полуниці.

Обробити кущі потрібно від хвороб і шкідників. Для ремонтантної або пізніх сортів застосовувати потрібно лише біопрепарати. Натомість для ранніх, які вже відплодоносили, можна й хімічні. Насамперед варто убезпечитися від борошнистої роси, сірої та бурої плямистостей, сірої гнилі та інших хвороб.

З біологічних препаратів підійде «Триходерма», з хімічних — «Фундазол». Щоб позбутися кліща та інших шкідників — «Вертімек». Якщо є личинки хруща (рослина наче підсихає, опускає листя і косиці), треба пролити одним із інсектицидів, наприклад, «Антихрущем» або біопрепаратом «Ентоцид».

Для формування косиць на розсаду можна проливати розчином сульфату магнію, а під осінь варто внести калійно-магнієві добрива, бо полуничні кущі закладатимуть бруньки на наступний рік.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Новини Чєрнігова