Чи планують наступного року організувати харчування учнів у школах Корюківської громади

Чи планують наступного року організувати харчування учнів у школах Корюківської громади0 ілюстративне

Освітяни готуються до нового навчального року. Вже зараз аналізують, скільки учнів може бути станом на 1 вересня, яких педагогічних кадрів бракуватиме та як розподілятимуть навантаження на вчителів. На ці та інші теми Сусіди.City поспілкувалися з начальницею відділу освіти, культури, молоді та спорту Корюківської міськради Іриною Наумчик.

Чи планують наступного року організувати харчування учнів у школах Корюківської громади1Ірина НаумчикАвтор: Наталія Рубей

— Ірино Володимирівно, які прогнози щодо учнівського контингенту в громаді в 2024-2025 навчальному році?

— Попередньо можу сказати, що він зменшиться більше ніж на сто учнів. До проблеми зі зниженням народжуваності додалася ще й проблема відтоку населення, в тому числі дитячого. Батьки з дітьми виїжджають з прифронтових громад у безпечніші місця.

Це ставить перед нами нові виклики: у закладах міста буде менше перших класів, а в багатьох сільських — ситуація з наповнюваністю стане ще загрозливішою ( вона й зараз уже критична), що призведе до закриття малокомплектних шкіл. Поки ж 2024-2025 навчальний рік розпочнуть усі заклади громади.

— А чи вистачає педагогічних кадрів?

— На сьогодні велика потреба у кадрах природничо-математичних (математика, фізика, інформатика) дисциплін, у селах бракує вчителів іноземної мови. Нас, на щастя, поки виручають активні й досвідчені пенсіонери, яким ми дуже вдячні. Але слід констатувати, що ситуація з кадровим забезпеченням освітніх закладів невесела, адже молоді фахівці не часто приходять до шкіл після закінчення педагогічних вишів.

Хочу принагідно зазначити, що всі працівники освітньої галузі нашої громади — справжні герої, бо вони, працюючи у безпосередній близькості з кордоном ворожої держави, ризикують і беруть на себе відповідальність за безпеку найдорожчого скарбу — наших дітей.

— Вчителі мають «бронь» і не підлягають мобілізації?

— Так. Вчителів, які працюють з навантаженням не менше 0,75 ставки за основним місцем роботи, на військову службу не призивають.

— А чи можливо організувати з наступного навчального року харчування дітей у закладах?

— Це залежатиме від того, чи виділить держава кошти на забезпечення учнів харчуванням. Адже майже всі діти, котрі проживають у громаді, є постраждалими від наслідків війни, тобто, мають пільгу, встановлену державою, і повинні харчуватися безоплатно за державні кошти.

Це означає, що годувати дітей коштом батьків — не можна, адже це буде порушенням законодавства. До того ж поки в нас не розпочнеться повноцінне очне навчання, організація харчування є дуже проблематичною.

— Чи буде влітку організоване оздоровлення наших дітей?

— У навчальних закладах літніх таборів не буде, бо громада перебуває в зоні можливих бойових дій. А путівки в оздоровчі заклади за межі громади й області для пільгових категорій дітей періодично надходять до відповідного відділу райдержадміністрації.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Новини Чєрнігова