Україна у трійці лідерів за кількістю компаній у сфері ШІ у Центральній та Східній Європі

Україна у трійці лідерів за кількістю компаній у сфері ШІ у Центральній та Східній Європі0

Україна посідає друге місце за кількістю компаній, що спеціалізуються на штучному інтелекті серед країн Центральної та Східної Європи.

Про це повідомив очільник Мінцифри Михайло Федоров, передає Комерсант український.

«Усього в нас налічується понад 240 компаній у сфері штучного інтелекту. Україна є домом для таких всесвітньовідомих AI-стартапів, як Grammarly, Preply та People ai. З 2019 року дві українські AI-компанії стали «єдинорогами», а три найбільші українські AI-стартапи оцінюються в понад $14,5 млрд», – заявив він.

Федоров наголошує, що за останні 10 років кількість спеціалістів у сфері штучного інтелекту і машинного навчання зросла у п’ять разів.

«Зараз це 5,2 тис. професіоналів. Це шалений показник. Очікуємо, що це число виросте на 330% у наступні кілька років. Чим більше якісних кадрів, тим більше компаній та інноваційних AI-рішень», – додав глава Мінцифри.

Міністр каже, аби збільшити кількість спеціалістів в Україні, потрібно перезавантажувати освіту.

«Зараз в Україні відкрито 106 навчальних програм зі штучного інтелекту. Ключовий крок для підготовки сильних спеціалістів – налагодження співпраці між університетами та AI-компаніями, щоб студенти мали доступ до практичних знань і досвіду», – пояснив він.

Як повідомлялось, штучний інтелект вплине майже на 40% робочих місць у всьому світі, замінюючи одні та доповнюючи інші. Про це йдеться у нещодавньому дослідженні МВФ щодо потенційного впливу ШІ на глобальний ринок праці.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Новини Чєрнігова