30 років творчості та відданості на варті щасливого дитинства. Інтерв’ю з Галиною Тимошенко

30 років творчості та відданості на варті щасливого дитинства. Інтерв’ю з Галиною Тимошенко0

«Хвилина слави» колективу Ніжинської хореографічної школи: 30 років творчості та відданості на варті щасливого дитинства

30

ВИПУСК-2024 став вже 22 в історії школи. Цього року Ніжинська хореографічна школа відзначала своє 30-річчя. Ювілей став справжньою подією для всього міста, де краса та талант розквітли разом із природою, створюючи неповторну атмосферу свята та радості.

Хореографічна школа за роки свого творчого життя стала справжнім центром розвитку та виховання молодих талантів, де вчаться не лише техніці та грації, а й мистецтву самовираження та творчості.

Пропонуємо інтерв’ю з директоркою комунального закладу позашкільної мистецької освіти «Ніжинська хореографічна школа» Ніжинської міської ради Галиною ТИМОШЕНКО.

30

— ­ Пані Галино, «Ніжинська хореографічна школа», мистецька школа нової європейської України", об'єднання національних традицій та мистецтва у всіх його проявах та видах танцю. І що дуже символічно – святкування ювілею розпочалося У ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ВИШИВАНКИ!

­ Так, дуже символічно. Одягнуті у вишиванки учні, викладачі та гості події створили атмосферу національної єдності та гордості за свою культуру! Це надзвичайно важливо, особливо сьогодні, коли ми відстоюємо право на свою історію, ідентичність, культуру! А наша вишивка – це сила, нація, воля, відвага, любов, наш дім, наша Україна! Адже вишивка з'явилася на території сучасної України ще в дохристиянський період. Це наша Чернігівщина! Доказом того слугує браслет, орнаментований з бивня мамонта (с.Мізин, Чернігівська обл.). «Вишивка – це код нації»! Саме так презентувала нашу унікальну національну цінність Тетяна ШАХРАЙ – відома не лише в Україні науковець та матуся двох наших талановитих учнів Сабіни (першокласниця, але вже призерка багатьох конкурсів) та Германа (випускник, неодноразовий володар Гран­прі) Москаленків.

30

­ Ювілей закладу розпочався Міжнародною конференцією «УКРАЇНСЬКЕ як світовий культурний тренд. Традиції та інновації», яка зібрала поціновувачів хореографічно гомистецтва. Таке нетрадиційне відкриття…

30

­ Скажу відверто ­ ця конференція стала унікальною платформою для обговорення ролі української культури в сучасному світі та її впливу на глобальну сцену. За 30 років творчі колективи навчального закладу презентували мистецтво незалежної України в дванадцяти європейських країнах: Латвії, Литві, Польщі, Угорщині, Болгарії, Румунії, Чехії, Сербії, Італії, Греції, Франції, Австрії, а ще подорожували Нідерландами, Бельгією, Німеччиною, Словаччиною, Естонією, Швецією, Сан­Маріно … Пишаємося, що на світовому рівні знають про український танець! Де не бували – НІЖИН, Україну прославляли!!!

­ — «Хореографічна школа­ мистецька візитівка древнього Ніжина»! Так презентувала Ваш заклад Олена КАВУННИК доцент кафедри музичної педагогіки та хореографії НДУім. М.Гоголя. Ви згодні з цим твердженням?

30

­ Нам дуже приємне таке визнання! Це означає, що 30 років наша школа активно сприяє розвитку мистецтва та культури у нашому місті. Ми відчуваємо велику відповідальність за збереження та передачу духовної спадщини наших предків через мистецтво танцю. Серед наших вихованців є численні талановиті артисти, які прославляють наше місто своїм ім'ям, творчим доробком. Вони — не лише обличчя нашої школи, а й гідне представництво Ніжина на мистецькій арені. Руслан ТАЛІПОВ – соліст Одеського театру опери і балету; Іван ЖУРАВЛЬОВ – артист балету, керівник трупи і соліст спектаклю «The Great Gatsby Ballet» («Великий Гесбі»); Олена ПУЛІНЕЦЬ – провідна виконавиця музично­танцювальних шоу­програм /Німеччина/, Олеся ВАКУЛЕНКО – Заслужена артистка України. Нам не вистачить шпальт газети, щоб перерахувати наших випускників та їх досягнення! Проте всі бажаючі можуть озайомитись з нашими непересічними випускниками у нас на сайті школи у рубриці «Хвилина слави».

­ Своєрідна «Хвилина слави» в рамках святкування була й для Вас!

­ Це дійсно так. Було надзвичайно приємно отримувати вітання з різних куточків світу з нагоди ювілею! Вітальні адреси, грамоти та щирі слова прозвучали від нашого очільника міста – Олександра КОДОЛИ, депутата Чернігівської міської ради – Наталії КОПИЦІ, ректора НДУ імені Миколи Гоголя – Олександра САМОЙЛЕНКА, директора ВП НУБіП України «Ніжинський агротехнічний інститут» – Василя ЛУКАЧА, директора Державного науково­методичного центру змісту культурно­мистецької освіти ­ Марини БРИЛЬ, заступника директора з навчально­виховної роботи Київського державного фахового хореографічного коледжу ­ Світлани ТРУСКАЛОВОЇ, директора КЗ «Ніжинський фаховий коледж культури і мистецтв ім. М. Заньковецької» Чернігівської обласної ради ­ Володимира ДОРОХІНА, директора комунального закладу позашкільної мистецької освіти «Ніжинська музична школа» Ніжинської міської ради ­ Ірини РАЗОН, директора Ніжинської КДЮСШ ­ Галини АРВАХІ. Вітальні адреси надійшли від Президента Асоціації «Кассаго кличе Чорнобиль» Італія, місто Кассаго Бріанца – Армандо КРІППА, Президента Київського університету культури і мистецтв – Михайла ПОПЛАВСЬКОГО, директора Івано­Франківської дитячої хореографічної школи – Василя ВАСІРУКА. Багато давніх друзів, знайомих прийшли нас привітати. Що дуже приємно і цінно!

30

­ В рамках святкування ювілею, які ще заходи відбулися?

­ Ювілейні заходи проводилися протягом трьох днів: перший – урочисто­привітальний, другий – навчально­методичний, третій – День випускника. (так ми їх символічно назвали).

У перший день відбулася Міжнародна конференція «УКРАЇНСЬКЕ як світовий культурний тренд. Традиції та інновації», Благодійний ювілейний концерт «З добром у серці, з Україною в душі!» в Ніжинському драматичному театрі ім. М.Коцюбинського.

Другий день розпочався круглим столом «Мистецька освіта ХХІ століття» за участю науковців, викладачів і студентів КЗ «Ніжинський фаховий коледж культури і мистецтв ім. М.Заньковецької» та Ніжинського державного університету ім. Миколи Гоголя, педагогічного та учнівського колективів Ніжинської хореографічної школи. Далі – презентації навчально­методичних посібників, відкриті уроки (фрагменти) з різних напрямів хореографії, екскурсія школою, перегляд експозиції Народного музею українського костюму та побуту Ніжинської хореографічної школи… А на завершення – концерт музичного відділення «О, музико, яке ти справді диво…» в культурно­етнографічному просторі «Українська світлиця», почесними гостями якого стали відомі в Ніжині волонтерські організації, з якими ми тісно співпрацюємо: батальон "ПОКРОВА" на чолі з матінкою Свято­Покровського храму Дарією ЯКУБІВ та відокремлений підрозділ Чернігівської обласної організації Товариства Червоного Хреста України в місті Ніжин разом зі своїм невтомним керівником Наталією САЄНКО…

Третій день – день випускника… і його родзинка ­ благодійний ювілейний концерт «Чарівні спогади дитинства».

Дякуючи Богу та ЗСУ, ми змогли гідно відзначити ювілей школи. Ми щиро вдячні всім­ всім ­всім, хто приєднався до нашого "святкування"… Повірте, для нас це дуже важливо!

30

­ Під час урочистих заходів з нагоди 30­ти річчя від дня заснування Ніжинської хореографічної школи були зібрані та передані кошти на підтримку ЗСУ ­ 50 тисяч грн. З першого дня війни Ваша школа долучалась до благодійних заходів…

30

­ І це дійсно так. Впродовж всього часу військового вторгнення ми проводили свої творчі благодійні заходи, збори, від яких постійно передаємо на потреби ЗСУ. Кожен з нас бореться на своєму фронті і наближає Перемогу! Ми не можемо залишатися осторонь, адже багато наших випускників героїчно бореться і відстоює нашу незалежність, незалежність нашої держави! Разом ­ ми сила!!! Разом ­ до ПЕРЕМОГИ!!!

­ Пані Галино, дякуємо Вам за інтерв’ю! Бажаємо Вам зустрітище не один Ювілей! Наснаги надалі працювати й наближати Перемогу!

nizhyn.city

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Новини Чєрнігова