Єврокомісія пропонує продовжити тимчасовий захист для українських біженців до березня 2026 року

Українські біженці у пункті реєстрації на Tauron Arena оформлюють національний ідентифікаційний номер PESEL, Краків, Польща, 13 квітня 2022 року. Getty Images

Європейська комісія сьогодні, 11 червня, запропонувала продовжити тимчасовий захист для українців, які були вимушені рятувалися від повномасштабної війни Росії проти України, ще на рік – з 5 березня 2025 року до 4 березня 2026 року.

Про це йдеться у пресрелізі, який опубліковано на сайті Єврокомісії.

У ЄК зазначили, що на тлі продовження російських атак на цивільну й життєво важливу інфраструктуру, в Україні не існує жодних умов для безпечного повернення українських біженців. Тому комісія вважає, що підстави для надання тимчасового захисту не зникли й що слід продовжити їх ще на рік.

"Єврокомісія представить свою пропозицію Раді міністрів з питань юстиції та внутрішніх справ 13 червня. Тоді Рада ЄС має офіційно схвалити цю пропозицію", – йдеться у повідомленні. Наразі майже 4,2 мільйона переміщених осіб з України користуються тимчасовим захистом в країнах-членах Євросоюзу, серед яких третина – діти.

Станом на січень 2024 року, за даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, у світі зафіксовано понад 6,3 млн біженців з України, найбільше — майже 60% — прийняла Польща.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Новини Чєрнігова