На смак, як горох…

На смак, як горох…

«Почім ваша спаржа? — питаємо у продавця. "Оцей пучок 100, а так 250 гривень за кіло», — відповідає. В неділю на ніжинському ринку цю рослинку продавав Сергій Бульба з Ічні. Каже: «Це вже останній зріз з цьогорічного врожаю…»

Цікавимося: Яка на смак? «В сирому «вигляді» — як горох. Нате, ось попробуйте (авт. подає стручок…». А от, як приготувати — смакота…Їсти можна, як самостійну страву, так і з гарніром. Я її відварюю у воді хвилин 5-10, а потім на пательню з маслом. Смакота!».

Пан Сергій розповів, що займається вирощуванням спаржі вже понад десяток років. Під нею – 6 соток. Масово збирати врожай (від нової посадки) – на 4 й рік розпочав.

На смак, як горох…

Запитуємо продавця: А чим же вона корисна? На що той відповідає: "А ви в інтернет зайдіть і дізнаєтесь, там стільки інформації, що й годі…!"

Ну, що ж. Ось, що відомо про цю рослинку

На смак, як горох…

Спаржа – відома науці як Asparagus officinalis з родини холодкових, тому її називають також аспарагусом або холодком. Гурмани дуже цінують цей овоч. Останніми роками популярність спаржів Україні зростає, і страви з неї асоціюються з чимось ексклюзивним…

Є кілька різних видів спаржі, але найбільш поширеними є саме зелена спаржа та біла спаржа, яка вирощується під землею або в умовах нестачі світла. Також існує фіолетова спаржа. Для зеленої спаржі характерний більш насичений смак, а от біла смакує ніжніше. Це досить дорогий продукт через свою сезонність: вона доступна до вживання лише півтора місяця – з травня по червень. Спаржа містить багато поживних речовин, її лікувальні властивості помітили ще лікарі стародавнього Китаю, Кореї та Індії. Вона є дуже корисною для здоров’я серця, шкіри, кісток та містить багато корисних речовин: Вітаміни А, С, Е, K, а також фолати, залізо, калій та інші мінерали, які покращують стан шкіри, зору, імунної системи та кісток. Антиоксиданти, такі як глутатіон, які захищають клітини від пошкоджень і допомагають боротися з запаленням. Пребіотичні волокна, які живлять корисні бактерії в кишківнику. Калій, мідь, цинк та фосфор, фолієва кислота або вітамін B9, які необхідні для нормальної роботи мозку, серця, судин та імунної системи.

Аспарагус можна вживати в їжу як в свіжому вигляді, так і у вигляді страви, що пройша термічну обробку. Спаржу можна тушкувати, варити, запікати, смажити, маринувати, консервувати. Ця рослина смачна в будь-якому вигляді. Пагони зеленої спаржі хрусткі і соковиті, смак їх нагадує комбінацію брокколі, зеленого горошку і молодої ніжної трави.

Знайшли ми на просторах інтернету і безліч рецептів з приготування спаржі. Ось один із них.

Спаржа запечена з печерицями

На смак, як горох…

Вам знадобляться: Спаржа свіжа – 400 г, Печериці – 500 г, Сухарі панірувальні – 2 ст. л, сир пармезан тертий (або який інший) – 2 ст. л, сіль, перець – на смак, оливкова олія – на смак, петрушка.

Послідовність приготування: Промийте спаржу та відріжте нижню жорстку частину стебел. Розташуйте їх на деко, застелене фольгою. Почистіть печериці та наріжте їх на пластинки. Посипте спаржу та печериці сухарями панірувальними та тертим пармезаном. Посоліть та поперчіть на смак. Скропіть оливковою олією. Запікайте в розігрітій до 180°C духовці приблизно 15 хвилин, доки овочі не стануть ніжними та гриби не стануть золотистими.

Поки ми розмовляли з Сергієм Бульбою, покупці активно підходили цікавились аспарагусом та купували…Екзотика ж…Та ще й смачно до того, кажуть.

На смак, як горох…

До речі, доросла рослина спаржі — знайома майже кожному, в народі ще її називають «заячий холодок». Раніше, хто пам’ятає, його додавали до букетів. Гарно ця рослинка йшла у парі з трояндами…

На смак, як горох…

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Новини Чєрнігова