Мошки атакують. Як і чим рятуватися від летючого нашестя — розповідає лікарка з Корюківки

Мошки атакують. Як і чим рятуватися від летючого нашестя - розповідає лікарка з Корюківки

Без гілки зелені затіненими скверами краще не ходити: мошки чатують!

Заїдають. Набридають. Ба більше — маленькі двокрилі комахи багатьох людей змушують навіть звертатися по меддопомогу. Як лікуватися від укусів мошки, розпитали в лікарки-дерматологині Корюківської ЦРЛ Ольги Іващенко.

Останній тиждень — це просто бум звернень до дерматолога людей, які постраждали від мошок. Такі ж «аншлаги», за словами лікарки, були біля її кабінету й торік. Як показує практика, до лікаря йдуть, коли народні методи вже випробувані й не допомагають.

— Ольго Юріївно, чи всіх кусає мошкара, чи однаково реагують дорослі та діти на цих кусюк?

Мошки атакують. Як і чим рятуватися від летючого нашестя - розповідає лікарка з Корюківки

Ольга Іващенко, лікарка-дерматологиня Корюківської ЦРЛФото: Надане лікаркою

— Найчастіше страждають жінки й діти, — каже лікарка. — Чоловіки рідше звертаються по меддопомогу. Діти та люди з алергічним анамнезом зазвичай реагують більш виражено: від почервоніння в місці укусу, сильного набряку тканин і вторинного інфікування й екземи — аж до небезпечних анафілактичних реакцій (набряк шкіри обличчя, шиї, слизових оболонок рота, горла тощо).

Мошки атакують. Як і чим рятуватися від летючого нашестя - розповідає лікарка з Корюківки

Маленька мошка — великі неприємності. Зазвичай місце укусу набрякає, свербить і пече, стає гарячимАвтор: Сусіди.Сіty

— Як лікувати такі наслідки?

— Такі неприємності від укусів мошок краще профілактувати. У період, коли їх найбільше, треба вдягати максимально закритий одяг, а на волосся та одяг точково наносити ефірні олії з різким запахом гвоздики, м’яти, ванілі, лаванди, які точно не подобаються мошкарі.

Багатьом допомагають народні методи на основі крему для тіла та ваніліну, або — суміш з оцту, олії та шампуню у рівних пропорціях, якою змащують відкриті ділянки тіла

— Утім, якщо вже врятуватися від мошок не вдалося, треба обробити місця укусу антисептиком, щоб не було інфікування,— застерігає лікарка. — Непогано допомагають компреси з содою (1 чайна ложка соди на пів склянки прохолодної води), які необхідно прикладати до уражених ділянок тіла. Проти свербежу можна застосовувати гелі «Феністил», «Едермік», «Цетрилев» або «Псило-бальзам».

— Нерідко місце укусу не лише червоніє й свербить, а ще з’являється припухлість і набряк збільшується у розмірах. Що тоді робити?

— Треба звернутися до лікаря, який призначить гормональну мазь і антигістамінний засіб.
* * *
Пам’ятайте: найважчими є перші три-чотири дні після укусу мошок, коли наростають алергічні реакції. Якщо ви їх пережили нормально, не хвилюйтеся: мошки — вони не назавжди, максимум на місяць. А там підуть комарі!

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Новини Чєрнігова