Військовозобов’язані мають оновити облікові дані до 16 липня. Що варто знати про відстрочку

Військовозобов’язані мають оновити облікові дані до 16 липня. Що варто знати про відстрочку

ілюстративне

Зміни до закону про мобілізацію вступили в дію 18 травня. Згідно з цим законом, впродовж 60 календарних днів, починаючи з 18 травня по 16 липня, всі військовозобов’язані повинні оновити облікові дані. Як це можна зробити та чи поспішають виконати ці вимоги законодавства жителі Корюківщини.

Закон про мобілізацію містить у собі ряд змін і доповнень, які насамперед стосуються військового обліку. Бо в країні, де триває війна, важливо знати, скільки є придатних і непридатних осіб призовного віку. Закон також зобов’язує чоловіків віком від 18 до 60 років постійно носити при собі військово-обліковий документ і пред’являти його на вимогу працівників ТЦК та СП, поліції чи прикордонників.

Як оновити дані військовозобов’язаного

Оновити дані можна офлайн (особисто прийти) в ТЦК та СП або Центрі надання адміністративних послуг, а також онлайн (через Інтернет) в електронному кабінеті військовозобов’язаного.

Це повинні виконати чоловіки віком від 18 до 60 років включно з тими, хто перебуває за кордоном, незалежно від придатності чи обмеженої придатності до військової служби. А також жінки, котрі здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, які перебувають на військовому обліку.

У Міністерстві з питань цифрового розвитку та цифровізації пояснили: щоб створити електронний кабінет, потрібно, завантажити застосунок, авторизуватися через BankID або Дія.Підпис та оновити (вказати) такі дані: номер телефону, електронну пошту, фактичну адресу проживання.

Усі інші дані, включно з ПІБ, датою народження, паспортними даними, податковим номером, сімейним станом тощо, Міноборони буде підтягувати до електронного кабінету через Єдиний реєстр призовників, військовозобов’язаних і резервістів «Оберіг». Користувач матиме доступ до витягу цих даних і бачитиме, яка інформація відома системі.

У Міноборони вважають реєстр «Оберіг» важливим рішенням, яке має запобігти корупції та модернізувати систему

Щоб поновити дані офлайн, треба прибути в ТЦК та СП чи ЦНАП, узявши з собою копії та оригінали документів: паспорт громадянина України, ідентифікаційний номер, військово-обліковий документ, посвідчення водія (за наявності).

Якщо в людини є право на відстрочку згідно з новим законом, то потрібно до основних документів додати також ті, які відповідають вашій ситуації. Це може бути документ про освіту, склад сім'ї (наявність дітей або догляд за особами з інвалідністю), медичні довідки.

З повним переліком документів, які необхідні для оформлення відстрочки, можна ознайомитися у Постанові Кабміну від 16 травня 2024 року №560, яка є у вільному доступі в Інтернеті.

Оновлення даних, якщо є відстрочка

Оновлювати про себе інформацію потрібно й тим особам, у яких є відстрочка від мобілізації. Цим військовозобов’язаним слід спочатку ознайомитися зі змінами в законі, де прописано, що саме з 18 травня вважатиметься відстрочкою. Бо, наприклад, у статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» вказано, що тепер, зокрема, право на відстрочку отримують лише ті студенти, які здобувають рівень освіти вищий за раніше здобутий.

Отже, чоловіки, які мають право на відстрочку, повинні прибути в ТЦК та СП чи ЦНАП також із документами, які підтверджують їхнє право на відстрочку. Це можуть бути документ про освіту, довідка МСЕК, якщо є група інвалідності тощо. Важливо: статус «обмежено придатний» прибрали з нового закону, тепер громадяни отримуватимуть лише статуси придатний чи непридатний.

Проте є категорії громадян, яким не потрібно оновлювати дані. Це особи, які виключені з військового обліку (про що в них є відповідна позначка у державних реєстрах і військових квитках). Наприклад, у разі припинення громадянства України, або коли особу визнали непридатною до військової служби та виключили з військового обліку (на що є відповідна постанова ВЛК), чи вона досягла граничного віку перебування в запасі (понад 60 років

Але не слід плутати виключення з військового обліку зі зняттям. Наприклад, особа була знята з обліку по досягненню 45-річного віку за старим законодавством – тепер вона підлягає взяттю на військовий облік. Бувають випадки, коли військовозобов’язаного зняли з обліку у зв’язку з переїздом в інше місце проживання, а там він на облік не став. Такі особи зобов’язані оновити облікові дані.

У ТЦК наголошують, що зараз військовозобов’язаним необхідно саме оновити свої дані. Повторно всім проходити військову лікарську комісію не потрібно. Проте ті, у кого термін дії довідки попередньої комісії закінчився, будуть направлятися на проходження комісії. Якщо у ТЦК виникнуть питання, вони можуть звернутися до громадянина, щоб уточнити потрібну інформацію.

Оскільки статус «обмежено придатний» ліквідували, то всі військовозобов’язані, які його до цього мали, зобов’язані до 4 лютого 2025 року пройти ВЛК повторно, навіть ті, що поновили дані онлайн. Для цього ТЦК повинен видати направлення. Також, за новим законом, термін дії висновків ВЛК у військовий час складає лише один рік, тобто військовозобов’язані повинні проходити комісію щорічно.

Оновлювати дані можна як за місцем реєстрації (прописки), так і за місцем фактичного проживання. Якщо вони відрізняються, то після оновлення даних на новому місці, особа буде знята з обліку з попереднього місця реєстрації та внесена в єдиний реєстр.

На військовий облік у ТЦК та СП виключно за місцем проживання повинні будуть стати лише ті чоловіки, які проходять службу в Нацполіції, ДБР, Службі судової охорони, БЕП, ДСНП, НАБУ, кримінально-виконавчій, податковій, митній службах, органах прокуратури.

Ситуація на Корюківщині

На Корюківщини почали оновлювати свої дані задовго до 18 травня, коли набули чинності законодавчі зміни про мобілізацію. Тому ажіотажу під будівлею місцевого ТЦК та СП після 18 травня не було. Щодня близько 20 осіб оновлюють свої дані.

Сусіди.City також завітали до Корюківського центру надання адміністративних послуг. Керівниця закладу Світлана Олійник сказала, що і в них немає значного напливу військовозобов’язаних, які хотіли б оновити свої дані

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Новини Чєрнігова