Швеція оголосила про 16-й пакет військової допомоги, який посилить ППО України

Прапор Швеції. pixabay

Уряд Швеції 29 травня оголосив про 16-й пакет військової допомоги Україні, найбільший від початку вторгнення Росії. Він становить 13,3 млрд шведських крон (близько 1,26 млрд доларів). Ним передбачено посилення ППО, а також бронетранспортери, 155-мм снаряди, танки тощо.

Про це йдеться в пресрелізі Міністерства оборони Швеції.

"Потреби України все ще великі, і Росія наразі тисне на Україну на кількох фронтах. Росія посилює свої повітряні удари як по військових, так і по цивільних об'єктах. Тому уряд надає Україні черговий рекордний пакет військової допомоги", — написав уряд країни-партнера.

Новий пакет включає:

  • літаки радіолокаційної розвідки і управління ASC 890Він використовується для радіолокаційної розвідки та бойового керування цілями в повітрі та на морі. З його допомогою можна виявляти цілі дальньої дії та боротися з ними;
  • весь запас країни бронетранспортерів Pansarbandvagn 302 (БТР 302) для нових бригад ЗСУ;
  • робота-винищувача Rb 99 (AMRAAM), який може використовуватися як на літаках, так і в наземних системах ППО;
  • артилерійські боєприпаси 155 мм;
  • надлишкові танки, що має Швеція;
  • ресурси для технічного обслуговування раніше переданого обладнання.

Щоби не послаблялася власна обороноздатність Швеції, вона після надання допомоги Україні придбає авіакомплекс Global Eye та інші роботи-винищувачі.

Від початку російської агресії в лютому 2022 року Швеція вже надала Україні військову допомогу на суму 43,5 млрд шведських крон. 22 травня уряд країни погодив пакет додаткової військової допомоги Україні на загальну суму 75 мільярдів крон (7,01 мільярда доларів) на 2024-2026 роки.

Інша допомога Швеції

14 січня стало відомо, що оборонно-промисловий комплекс Швеції збільшить виробництво артилерійських боєприпасів для України.

У березні Швеція схвалила рішення щодо передачі Україні водних мотоциклів служби берегової охорони.

Також відомо, що про намір країни підтримати ініціативу Чехії стосовно відправки сотень тисяч артилерійських боєприпасів Україні. Швеція виділила на це 30 мільйонів євро.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Новини Чєрнігова