Унікальний не лише для України музейний заклад, присвячений розвиткові пошти, розташований у Ніжині

Унікальний не лише для України музейний заклад, присвячений розвиткові пошти, розташований у Ніжині

Древній Ніжин оповитий легендами і таємницями та має безліч історичних перлин та родзинок. У ХVIII столітті Ніжин був особливо колоритним містечком. Через нього проходили майже всі важливі державні дороги — на Петербург, Москву, Ригу, Таврійській край, Полтаву. Також через Ніжин пролягав дипломатичний шлях на Західну Європу і країни Закавказзя.

У тодішній Україні було 9 поштових трактів і 7 з них проходили через Ніжин. Ніжинська поштова станція — єдиний в Україні комплекс, що майже ідеально зберігся до наших днів. У давнину він налічував 5 будівель, до сьогодні лишилося 4. Зберігся будинок станційного наглядача, тобто чергового станції, який зустрічав пасажирів, перевіряв квитки, брав плату за проїзд до наступної станції і показував, де можна перепочити подорожнім.

А поряд була зала очікування для пасажирів. Єдина втрата цієї поштової станції — «чорний» флігель для кучерів і обслуги.

Саме в цій пам’ятці архітектури і розташована експозиція, яка репрезентує розвиток поштової справи в Україні від XVII до початку ХХ століть. У дворі є будівля поштової контори, половину якої займала пошта, а горішній поверх — директор пошти, чиновник найнижчого 12 класу, але з гарною платнею.

Готель на поштовій станції відрізнявся від звичайних тим, що тут можна було зупинитися безкоштовно на кілька днів, якщо у подорожнього на шляху від станції до станції не накопичувались борги. Зупинялися у цьому готелі люди незаможні або ті, що дуже поспішали.

З відомих, але небагатих — і Тарас Шевченко, від 8 лютого 1846 року на Масляну він разом з товаришем гостював 4 дні у Ніжині.

У другій залі відтворено кімнату станційного наглядача, на стіні висить карта поштових трактів, стоїть старовинний стіл, лави, скрині, дорожні валізи. Експозиція містить макет станції XIX століття, марки, конверти, листівки та старовинні речі дорожнього побуту, чорнильниці, лампи, свічники та піддужні дзвоники.

Загалом тут експонується понад 500 предметів, що мають відношення до розвитку поштової справи як у Ніжині, так і на території України. Предмети свідчать про те, як у давнину гінці доставляли князівські грамоти, як козаки везли донесення війська Запорозького та про роль гетьманів у розвиток пошти України.

Тож якщо ви досі не вирішили, куди помандрувати на вихідні, обов’язково завітайте до Ніжина, та познайомтеся ближче з його унікальними пам’ятками — ви точно не пошкодуєте!

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Новини Чєрнігова