«Пінгвіни замість дронів» — чому не можна перевести кошти на війну замість антарктичної програми

Станція «Академік Вернадський». Національний антарктичний науковий центр

Національний антарктичний науковий центр відреагував на інформаційну кампанію блогера Анатолія Шарія та пояснив, чому кошти на фінансування станції "Академік Вернадський" не можна переспрямувати на військові потреби України.

НАНЦ написав про це у своєму Facebook.

Усе почалося з того, як 26 травня проросійський блогер Анатолій Шарій написав у Telegram, що на станцію "Академік Вернадський" з державного бюджету України виділили близько $25 млн за останні два роки. Після допису Шарія в окремих телеграм-каналах та кількох медіа написали, що наукову програму слід було б згорнути на час війни, а гроші передати на дрони.

Науковий центр пояснює, що кошти з антарктичних досліджень неможливо витратити на дрони та будь-які інші військові потреби. Програма полярників фінансується з тієї частини держбюджету, що передбачена суто на гуманітарні видатки. Наповнюється вона лише коштом міжнародних партнерів — з умовою, що гроші витрачатимуть лише на цивільні потреби.

"Тобто ці гроші не можуть піти на закупівлю дронів, патронів, зарплату бійців чи будь-які інші військові потреби", — ідеться в дописі НАНЦ.

Науковці додають: крім бюджетних коштів, програма фінансується з міжнародних проєктів та співпраць. Наприклад, Польська антарктична програма вже третій рік частково фінансує експедиції наукового судна "Ноосфера", а в програмах Єврокомісії "Горизонт" НАНЦ виграв на конкурсі фінансування вже трьох проєктів, ще чотири перебувають на розгляді.

Також Національний антарктичний науковий центр розписав причини, з яких українську наукову діяльність в Антарктиді не можна переривати на час війни:

  • безперервні спостереження для світової науки мають величезну цінність саме тим, що робляться постійно в один час за одними методиками, тобто доступні для порівняння. До прикладу, завдяки безперервним спостереженням з 1947-го науковці зафіксували, що середньорічна температура в Антарктиці зросла на понад 3°С;
  • Якщо не доглядати за інфраструктурою станції та поставити в “холодний відстій” криголам, станція просто зруйнується, а судно "піде на металобрухт". Відбудовувати все після війни вимагатиме великих видатків;
  • Політичний момент. Україна – одна з кількох десятків країн, які мають цілорічні станції в Антарктиці й право голосу в Договорі про Антарктику. Тобто Київ має вплив на вирішення долі Антарктики, а також голос на міжнародному майданчику, який використовують, зокрема, і для інформування про російську агресію.

"До речі, Росія має кілька станцій в Антарктиці, фінансує їх всі, а деякі й модернізує навіть під час «СВО» та буде дуже рада, якщо Україна припинить дослідження Антарктики та участь у Договорі", — додають у НАНЦ.

Науковий центр вважає дописи про "гроші на пінгвінів замість дронів" цілеспрямованою інформаційною атакою, що тисне на емоції громадян, тоді як фінансування арктичної програми не є сенсацією саме зараз, коли суми оприлюднив Шарій — всі видатки були опубліковані на інфографіках МОН ще в листопаді 2023 року.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Новини Чєрнігова