Литва передала Україні чергову військову допомогу

Військова підтримка від Литви, 17 травня 2024 року. Lietuvos Respublikos Krašto apsaugos ministerija

Литва у п'ятницю, 17 травня, передала для Збройних сил України черговий пакет допомоги для фронтових потреб. Він включає зокрема БпЛА, генератори та боєприпаси.

Про це повідомило Міністерство оборони Литви.

17 травня литовці передали українській армії:

  • боєприпаси калібру 5,56×45 мм;
  • протидронове обладнання;
  • безпілотники;
  • генератори потужністю 100 кВт;
  • розкладні каремати.

"Підтримка України з боку Литви є довгостроковою і вже становить [запланованих] один мільярд євро. Литва надала Україні військову допомогу на суму близько 616 мільйонів євро. Цього року вже надано близько 95 мільйонів євро", — поінформували у відомстві.

Нещодавня допомога від Литви

23 квітня в Міністерстві оборони Литви оголосили про прибуття до України партії командно-штабних машин М577. Ще одна партія прибула раніше, 6 квітня.

11 квітня Україна отримала від Литви новий пакет допомоги, до якого увійшли антидрони, генератори та розкладачки, призначені для ЗСУ.

"Литва вже розробила план довгострокової підтримки: у 2024-2026 роках Україні для нових придбань планується передати пакет військової підтримки вартістю 200 мільйонів євро. Загалом з початку війни Литва надала Україні військову допомогу на суму близько 605 мільйонів євро", — додавали тоді в литовському відомстві.

У березні литовський уряд виділив 35 мільйонів євро на закупівлю артилерійських снарядів для України в межах чеської ініціативи.

Крім того, у травні прем'єрка Литви Інгріда Шимоніте казала, що уряд її країни отримав від парламенту дозвіл на те, щоби відправити литовські війська для навчання ЗСУ в Україну. Але українська влада поки не просила про таке.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Новини Чєрнігова