Платні та безоплатні послуги, по які частіше звертаються до Корюківського ЦНАПу люди

Платні та безоплатні послуги, по які частіше звертаються до Корюківського ЦНАПу люди

Начальниця Корюківського ЦНАПу Світлана Олійник

У Центрі надання адміністративних послуг Корюківської міськради завжди є відвідувачі, там можна отримати досить різноманітні послуги та консультації. Щороку задовольняють приблизно двадцять тисяч різних потреб людей. Сусіди.City поцікавлися, які послуги безоплатні, а за які необхідно заплатити?

Соціальні послуги

— ЦНАП – це сервісний центр, куди люди звертаються, коли хочуть подати документи на оформлення субсидії, пільг і допомог, — розповіла начальниця Корюківського ЦНАПу Світлана Олійник. – Після формування пакету необхідних документів, за допомогою програмних комплексів, ми передаємо його або до управління Пенсійного фонду (для призначення субсидій і пільг), або до управління соціального захисту населення (для призначення всіх видів допомог).

Із загального переліку наших послуг, найбільше звернень саме соціального характеру. Торік ми прийняли 3,5 тисячі таких заяв. Популярною є послуга з реєстрації нерухомого майна. Цю роботу виконують державні реєстратори, зокрема, реєструють право власності на майно та землю, оренду.

З цього приводу до нас звертаються не лише мешканці Корюківської громади, а й приїжджають люди зі Сновська, Сосниці, Холмів і навіть Городні. Також реєстратори проводять державну реєстрацію (відкриття, зміна, припинення) ФОПів. Минулого року таких операцій виконали майже чотири сотні.

Реєстрація місця проживання

Світлана Олександрівна розповіла, що часто до них звертаються відвідувачі з приводу реєстрації місця проживання. Комусь потрібно прописатися, комусь виписатися, а декотрим отримати витяг із реєстру територіальних громад (РТГ). Торік таких послуг надали 5,5 тисячі, це багато проти попередніх років.

Стрибок показника стався через те, що того року батьки масово оформлювали документи на отримання їхніми дітьми статусу потерпілих внаслідок збройної агресії рф. І для цього був потрібен витяг з РТГ.

— До речі, саме тоді з’ясувалося, що в громаді чимало неповнолітніх ніде не зареєстровані, — каже Світлана Олійник. — І батькам довелося спішно прописувати дітей. Хоча випадки, коли люди живуть без реєстрації, трапляються.

Начебто, що такого особливого, коли людина живе без прописки? Однак варто знати, що такі громадяни не мають доступу до жодних державних сервісів. Їм не можна призначити соціальні допомоги і навіть пенсію

Віднедавна власник помешкання за заявою може самостійно виписати зареєстрованих у ньому осіб. Їхньої згоди для цього не потрібно. Але ми, як орган реєстрації, зобов’язані повідомити людей про те, що їх знято з реєстрації .

Під час воєнного стану є певні вимоги до реєстрації чоловіків віком від 18 до 60 років. Щоб виписати або прописати таку особу необхідно отримати згоду на зміну або реєстрацію місця проживання у Корюківському ТЦК та СП. Це вимога сьогодення.

Світлана Олександрівна каже, що люди часто звертаються до ЦНАПу по витяги із державного земельного кадастру. Вони потрібні, коли продають або переоформляють земельні ділянки та паї. В минулому році надано майже 1500 таких витягів.

Їхні працівники також проводять обстеження місця проживання людей, які зареєстровані в будинку чи квартирі, але мешкають в іншому місці. Це потрібно для отримання субсидії на комунальні послуги. Торік таких обстежень провели – 340.

ЦНАП приймає заяви на компенсацію за безоплатне розміщення внутрішньо переміщених осіб. Така компенсація виплачується міжнародними донорами власникам житла, які безоплатно розмістили ВПО. Цього року за один день проживання виплачується 14,77 грн (однаково і в опалювальний, і в неопалювальний періоди), а також проводимо перевірки достовірності відомостей, які подаються власниками для отримання такої компенсації.

Про вартість послуг

Світлана Олійнік пояснила, що усі соціальні послуги та витяги з реєстру територіальної громади вони надають безоплатно, а на решту – затверджений адміністративний збір, який обраховується і залежить від розміру прожиткового мінімуму, встановленого на 1 січня кожного року.

Так, з 1 січня цього року за реєстрацію місця проживання треба заплатити 45,42 грн. Якщо порушені терміни реєстрації, вартість більша: 75,7 грн. Зареєструвати ФОП можна безкоштовно, проте внести зміни до наявних документів вартує 300 грн.

За реєстрацію юридичної особи доведеться заплатити 910 грн, витяг з ЄДР – 150, адміністративний збір за реєстрацію речових прав на нерухоме майно – 300, отримати відомості з держреєстру речових прав на нерухоме майно (зазвичай потрібне для подання декларації) – 80 грн.

Світлана Олександрівна каже, що бувають випадки, коли в державному реєстрі речових прав відсутня інформація про зареєстроване майно громадянина (наявність квартири, будинку, земельної ділянки). Документи на все це в нього є, а в реєстрі – відомості відсутні. У таких випадках людина не зможе відчужити власне майно (ні купити, ні продати). Однак перевірити цю актуальну інформацію можна, прийшовши до ЦНАПу.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Новини Чєрнігова