Чим страшний принцип «сусідці ж помогло». Поради корюківських лікарів, як зберегти своє здоров’я

Чим страшний принцип «сусідці ж помогло». Поради корюківських лікарів, як зберегти своє здоров’я

Фото ілюстративне

Чим старша людина, тим частіше стикається з недугами. А що треба знати, аби довше бути молодим і здоровим — Сусіди.Сіty запитали в лікарів КНП «Корюківська ЦРЛ» з нагоди Всесвітнього дня здоров`я, який відзначають 7 квітня.

Тетяна Бурова, кардіологиня:«Не займайтеся самолікуванням»

Чим страшний принцип «сусідці ж помогло». Поради корюківських лікарів, як зберегти своє здоров’я

Лікарка-кардіологиня КНП «Корюківська ЦРЛ» Тетяна БуроваАвтор: Наталія Рубей

Тетяна Вікторівна зазначає, що зазвичай у чоловіків раніше розвиваються серцево-судинні захворювання, однак із віком однаково часто звертаються до кардіолога й чоловіки, й жінки. Хоча нині недуги значно помолодшали — інсульти підкошують зовсім молодих людей, інфаркти трапляються і у 25-річному віці.

— Надзвичайно важливі прості речі, якими не можна нехтувати: правильне збалансоване харчування, фізична активність, утримання від паління та вживання алкоголю, — зазначає Тетяна Бурова. — Важливий емоційний стан і відповідальне ставлення до свого здоров’я. Достатньо регулярно відвідувати сімейного лікаря з профілактичною метою, систематично перевіряти кров’яний тиск, раз у рік здавати аналізи на цукор і холестерин, слідкувати за власною вагою.

Якщо батьки страждали на серцево-судинні хвороби, то їхнім дітям варто раніше зайнятися своїм здоров’ям — з 20-річного віку починати обстежуватися. Якщо в рідні щодо таких недугів все відносно спокійно, — з сорока.

Лікарка зауважує: хворим важливо приймати й виконувати рекомендації лікаря, бо нині, за її словами, близько 90% пацієнтів займаються самолікуванням.

Олена Хроменко, гінекологиня: «Принцип «сусідці ж помогло» — шлях у нікуди»

Жіноче здоров’я — зона відповідальності прекрасної статі. Гінекологиня Олена Хроменко зауважує, що найперше, чого повинна дотримуватися жінка — обов’язковий щорічний огляд у гінеколога. Навіть, якщо за її відчуттями, немає приводів для звернення. Бо, скажімо, рак шийки матки та рак яєчників починають турбувати жінку лише на третій чи четвертій стадіях, коли допомогти хворій дуже складно або навіть неможливо.

Чим страшний принцип «сусідці ж помогло». Поради корюківських лікарів, як зберегти своє здоров’я

Лікарка-гінекологиня КНП «Корюківська ЦРЛ» Олена ХроменкоАвтор: Наталія Рубей

— Щорічно треба здавати мазок на цитологію і флору, — каже Олена Сергіївна. — Адже не виключені інфекції, які, піднімаючись, спричиняють інші захворювання. Потрібно слідкувати за виділеннями, які не повинні мати забарвлення, неприємного запаху, домішок крові тощо. Слідкувати варто і за вагою — різка втрата чи набирання повинні насторожити та змусити перевірити рівень гормонів і стан жіночих статевих органів.

Також іти до гінеколога необхідно завжди, коли є скарги — зауважує лікарка. Наприклад, кровотечі, бо це ненормально для жіночої статевої системи, як і місячні двічі чи більше разів на місяць або один раз у два-три місяці.

— Не треба соромитися звертатися до гінеколога з питаннями щодо статевого життя,— наголошує Олена Сергіївна. — Наприклад, багато жінок, які старші 40 років, страждають на атрофічний кольпіт, хоча характерні для цього патологічного стану сухість вагіни, свербіж, печію, котрі доставляють дискомфорт, легко усунути. Треба просто проконсультуватися з лікарем із цього питання.

Олена Хроменко закликає жінок звертати увагу на стан грудей, регулярно приходити, щоб гінеколог перевірив і оглянув молочні залози

Негайного звернення до гінеколога чи хірурга потребують випадки, коли є болі, виділення, почервоніння, ущільнення молочних залоз.

Жінкам після 45 років один раз у рік треба робити мамографію. Це безкоштовне обстеження проводять у нашій лікарні за направленням гінеколога чи сімейного лікаря. Чому це важливо? Бо рак молочних залоз посідає перше місце серед жіночої онкології.

Наостанок лікарка зазначає, що зберегти здоров’я — дорогого варте, отож у разі захворювань покладатися треба виключно на доказову медицину й рекомендації лікаря, а не на поради куми, сусідки чи випадкової жінки у магазинній черзі. Бо принцип «сусідці ж помогло» — це шлях у нікуди.

Сергій Милейко, завідувач хірургічного відділення КНП «Корюківська ЦРЛ»: «Виражений
раптовий біль у животі не лікуйте самостійно»

— Насамперед хочу наголосити: не затягуйте з грижами та виразковими хворобами шлунка й дванадцятипалої кишки, — говорить Сергій Олександрович. — Грижі — це випинання органів черевної порожнини в ділянці живота (пупкові чи пахові). Останніми роками побільшало запущених випадків, бо люди терплять біль і живуть з грижами тривалий час, а в лікарню потрапляють у важкому стані.

Чим страшний принцип «сусідці ж помогло». Поради корюківських лікарів, як зберегти своє здоров’я

Завідувач хірургічного відділення КНП «Корюківська ЦРЛ» Сергій МилейкоАвтор: Наталія Рубей

Несвоєчасне обстеження та лікування виразкових хвороб також небезпечні ускладненнями (кровотечі, перфорації тощо). Хворі на ці недуги повинні регулярно проходити огляд у сімейного лікаря, виконувати ендоскопічні обстеження. Корюківська лікарня має достатньо обладнання для діагностики різних хірургічних станів, зокрема сучасну ендоскопічну систему, обстеження на якій безкоштовне для пацієнтів з електронним направленням від сімейного лікаря чи вузьких спеціалістів.

Сергій Милейко звертає увагу на те, що не можна самостійно лікувати виражений раптовий біль у животі. У такому разі звернення до сімейного лікаря чи вузьких спеціалістів є обов’язковим. Регулярні профогляди сімейним лікарем також допоможуть уникнути проблем надалі.

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Новини Чєрнігова